AKTUELNO

Velika Britanija napušta Evropsku uniju u ponoć po srednjeevropskom vremenu, a Britanci su od jutra "slavili" i "šalili".

I dok su pristalice Evropske unije organizovale povorku kojom su se oprostile od EU, pristalice Bregzita su se na Trgu parlamenta okupile kako bi pripremile proslavu koja se planira nakon obraćanja premijera.

Inače, u trenutku u kom Velika Britanija napusti EU neće se oglastiti Big Ben, jer se još renovira, ali su Britanci našli rešenje, a to je Mali Ben, koji će "ispratiti" poslednje minute januara i prve u februaru, a, kažu, da Mali Ben pravi veliku buku.

Foto: Tanjug AP/Frank Augstein

"Miror" navodi da Britancima danas ne smeta ni kiša u očekivanju "sudbonosnog" trenutka. Oni strpljivo stoje po kiši na travi ispred parlamenta, a povremeno se čuju i patriotske pesme.

Mnogo je dece među okupljenima, a na Tviteru se u toku dana pojavio snimak na kojem gaze zastavu Evropske unije.

Naime, jedan je pristalica Bregzita u oduševljenju zbog izlaska zemlje iz EU zapalio zastavu Unije u blizini Dauning strita, a okupljni su se izrugivali na račun okupljenih proevropskih sugrađana.

Sat pre ponoći očekuje se da premijer Boris Džonson objavi video s naslovom "Početak nove ere" i to će biti zvanična najava ispaska zemlje iz EU.

Foto: Tanjug AP/Frank Augstein

Lider Laburisticke partije Džeremi Korbin u međuvremenu je pozvao državu da se ne okrene sama sebi nakon napuštanja Unije, a škotska premijerka Nikola Stardžen se pozvala na volju građana Škotske i najavila novi referendum o nezavisnosti.

Džonson je ranije danas održao poslednju sednicu pre napuštanja Evropske unije.

#Bregzit

#Velika Britanija

#brexit

'