AKTUELNO

Vodeći svetski stručnjaci za zarazne bolesti ne mogu da se saglase o tome koliko će vremena biti potrebno da se koronavirus stavi pod kontrolu.

Stručnjaci, takođe, ne mogu da predvide ni kada će epidemija dostići vrhunac.

Jedan od najboljih stručnjaka u Kini, Džong Nanšan, predviđa da bi epidemije bolesti, koju je kineski predsednik Si Ðinping nazvao "demonom", mogla da dostigne vrhunac početkom februara.

"Predviđam da će vrhunac epidemije biti za oko nedelju ili 10 dana i da nakon toga neće biti većeg povećanja broja inficiranih", rekao je Džong, koji je imao ključnu ulogu u borbi Kine protiv epidemije SARS-a 2002. i 2003. godine, a predvodi i tim eksperata koji se suprotstavlja aktuelnom virusu.

On je dodao da su napori Kine u ranom otkrivanju i ranoj izolaciji zaraženih bili prave mere koje je trebalo preduzeti, prenosi portal Todayonline.com.

Foto: Tanjug AP/Jon Chol Jin

"Nakon što smo uradili te dve stvari, uvereni smo da ćemo sprečiti još jedno povećanje broja zaraženih", rekao je Džong.

On je podsetio da je epidemija SARS-a trajala pet ili šest meseci, i istakao da ne veruje da će novi koronavirus toliko potrajati.

Dekan medicinskog fakulteta Univerziteta u Hongkongu Gabrijel Liung izneo je drugačije mišljenje, i upozorio da je moguće da uskoro dođe do pandemije koronavirusa.

Liung, koji predvodi tim eksperata koji koriste matematičke modele za predviđanje širenja bolesti na osnovu podataka iz celog sveta, kaže da su ta istraživanja pokazala da se samoodrživi prenos sa čoveka na čoveka već dešava u svim velikim gradovima u kopnenom delu Kine.

"Moramo da budemo spremni jer ova specifična epidemija može uskoro da postane globalna", rekao je Liung.

Foto: Tanjug AP/Erika Kinetz

On predviđa da će epidemija dostići vrhunac u aprilu u pet najvećih gradova Kine - Pekingu, Šangaju, Čongkinu, Šenženu i Guangdžou, a da će broj zaraženih početi da se postepeno smanjuje u junu ili julu.

Direktor Kineskog centra za kontrolu zaraznih pbolesti i prevenciju Gao Fu kaže da je optimista i da bi prekretnica u širenju koronavirusa mogla da se desi 8. februara, ako budu poštovane aktuelne mere.

On je izrazio uverenje da sadašnje mere daju rezultate i da broj slučajeva opada.

Džon Edmunds, profesor Instituta za higijenu i tropske bolesti u Londonu, specijalizovan za izradu modela infektivnih bolesti, smatra da “niko ne može tačno da predvidi kada će bolest dostići vrhunac”, ali da ne veruje da bi to moglo da se desi pre aprila ili maja.

Profesor epidemiologije Univerziteta Kolumbija Ijan Lipkin na pitanje kada očekuje vrhunac epidemije, odnosno usporavanje širenja zaraze, odgovorio je: "Nemam kristalnu kuglu".

#Kina

#Virus

#vrhunac

'