AKTUELNO

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavljuje da pravosuđe može dobiti više novca ako bude brže radilo.

Kurc je, pre nedelju dana, u razgovoru sa novinarima, oštro kritikovao Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju, optuživši tu instituciju da je pod stranačkim uticajem i govorio o "crvenim mrežama" misleći na socijaldemokratski uticaj.

Kancelar je rekao da objavljeni navodni citati ne odgovaraju izgovorenim rečima. U tom sporu bio je izložen kritikama opozicije, ali i njegovih koalicionih partnera Zelenih, koji su ocenili da se radi o napadu na nezavisnost pravosuđa.

Zbog toga je odlučio da, u koalicionom programu dogovoreno jačanje nezavisnosti pravosuđa, brzo primeni.

Uoči današnjeg razgovora sa predstavnicima tužilaštva, koji je sazvala ministarka pravde Alma Zadić, Kurc je nastavio sa kritikama.

"Želim da pravosuđe dobije veći budžet i zato sam sa resornom ministarkom razgovarao da dodelimo više sredstava. Zauzvrat očekujem da pravosuđe taj veći novac koristi za ubrzanje postupaka, posebno u oblasti privrednog kriminala i korupcije", rekao je on bečkom dnevniku "Esterajh".

Dodao je da ta sredstva treba da omoguće da prekršioci zakona budu brzo kažnjavani, a na drugoj strani osobe, koje se nisu okrivile o zakon, ne budu izloženi višegodišnjim optužbama, koje bi imale posledice po njihov privatni i poslovni život.

#Austrija

#Sebastijan Kurc

#pravosuđe

'