AKTUELNO

Turski premijer odbio je da osudi pogubljenja u Saudijskoj Arabiji.

- Pogubljenja predstavljaju unutrašnje pitanje Saudijske Arabije - izjavio je Erdogan lokalnim zvaničnicima u Ankari, što je u suprotnosti sa izjavom portparola turske vlade Numana Kurtulumusa koji je u ponedeljak osudio te egzekucije, prenela je agencija Frans pres.

Erdogan je rekao da je iznenadjen - velikom reakcijom na pogubljenje - šiitskog imama Nimra Bakera el Nimra, žestokog kritičara saudijskih vlasti.

- Tog dana je bilo 46 pogubljenja, od kojih 43 sunita. Samo su trojica bili šiiti. Imali smo na hiljade osuđenih na smrt u Egiptu posle vojnog puča 2013. godine i niko nije ništa rekao. Zašto sada svet toliko reaguje - rekao je Erdogan, koji je podržavao svrgnutog egipatskog predsednika Muhameda Mursija.

Turski predsednik osudio je napade na saudijsku diplomatsku misiju u Iranu ocenjujući je "neprihvatljivom".

Portparol turske vlade je u ponedeljak uveče pozvao Teheran i Rijad na smirenost, osudivši pogubljenja u Saudijskoj Arabiji i ističući da je taj region već "bure baruta".

Turski premijer Ahmet Davutoglu je juče ponudio pomoć u smirivanju tenzija.

Odnosi izmedju Turske i Saudijske Arabije znatno su poboljšani poslednjih nekoliko meseci. Obe zemlje, sa sunitskom većinom, smatraju da sirijski predsednik Bašar el Asad, koga podržava Iran, treba da ode s vlasti.

Autor: G.N.

'