AKTUELNO

Švajcarska je saopštila da zabranjuje javna ili privatna okupljanja sa više od 1.000 ljudi, najmanje do 15. marta, da bi ograničila širenje novog korona virusa.

U saopštenju Vlade se navodi da zbog sadašnje situacije širenja korona virusa vlada proglašava "posebnu situaciju" prema zakonu o epidemijama i zabranjuje javne i privatne manifestacije na kojima se okuplja više od 1.000 ljludi.

Odluka stupa odmah na snagu i biće na snazi najmanje do 15. marta.

- Te mere su se pokazale efikasnim u drugim zemljama" i u skladu su sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije - rekao je švajcarski ministar zdravlja Alen Berse na konferenciji za novinare.

Za manifestacije sa manje od 1.000 ljudi organizatori treba u saradnji sa vlastima da procene rizike i utvrde da li mogu da je organizuju ili ne.

- Videli smo poslednjih dana da se broj slučajeva (koronavirusa) znatno proširio u svetu... posebno u zemljama koje su susedi Švajcarske, mislim posebno na Italiju i Nemačku - rekao je Berse novinarima.

On je dodao da iako vlasti tih zemalja čine sve da je kontrolišu, situacija ; počinje da izmiče kontroli.

Od utorka i u Švajcarskoj ima zaraženih od kovida-19, bolesti izazvane korona virusom, što, po rečima Bersea nije iznenađenje. On je rekao da u Švajcarskoj ima 15 osoba koje su testirane pozitivno na koronavirus i da mogu da očekuju da će narednih dana broj slučajeva rasti.

#koronavirus

#Švajcarska

'