AKTUELNO

EU je zbog širenja korona virusa podigla nivo rizika od zaraze sa "srednjeg" na "visok" i pokrenula "Korona tim za odgovor", koji će se baviti medicinskim, ekonomskim i transportnim posedicima epidemije.

Prema najnovijim informacijam, u Evropi je zabeleženo 2.100 zaraženih u 18 zemalja i 38 smrtnih slučajeva zbog COVID-19 epidemije, a predviđa se i pad ekonomskog rasta eurozone.

"Situacija je kompleksna i zahteva brzu reakciju i snažnu koordinaciju na svim nivoima", poručila je predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen je na konferenciji za novinare u Briselu, posvećenoj isključivo COVID19 epidemiji i njenom širenju na teritoriju Evrope, ocenila da postoje mnoge nepoznanice o novom tipu virusa.

Foto: Tanjug AP/Virginia Mayo

"Postoje različiti tipovi infekcija ovim virusom. Ponekad one prolaze bez vidljivih simptoma, a nekad sa umerenim ili vrlo jakim simptomima. Virus se širi brzo, apsolutno je moramo biti oprezni i preporučujem da slušamo savetete stručnjaka", kaže fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije predstavila je i pet komesara koji će biti zaduženi, svako u svom resoru, za koordinisanje i upravljanje EU odgovorom na epidemiju korona virusa.

Komesar za upravljanje kriznim situacijama Jaznez Lenačič kaže da na osnovama do sada poznatih činjenica o epidemiji "svakaka država mora da se pripremi".

Foto: Tanjug AP/Nate Guidry Pittsburgh Post-Gazette via AP

"Ne treba paničiti, ali situacija će verovatno postati još teža i neophodna je priprema", kaže Lenačič.

On ocenjuje da je epidemija "globalni izazov" i da se ni jedna država ne može sa tim sučiti sama.

"EU je već izdvojila više od 230 miliona evra za SZO, istraživanja i farmeceutsku industriju u borbi protiv COVID19", kaže Lenačić.

Komesarka za zdravlje Stela Kirijakides kaže da je u Evropi zabeležno 2.100 zaraženih u 18 zemlja članica, a da je potvrđeno 38 žrtava korona virusa.

"Evropa je suočena sa situacijom koja se brzo menja", kaže Kirijakides.

Foto: Tanjug AP/Frank Augstein

Ona je ministre zemlja članica upozorila na neophodnost pripreme centara za zaštitu zdravlja, labaratorijskih kapaciteta, posebne mere opreza na mestima ulaska kao što su aerodromi i adekvatno informisanje građana i zdravstvenih radnika.

Komesarke za untrašnja pitanja i transport Ilva Johanson i Adina Valeankašu da za sada niti jedna zemlja članica EU nije pokazala nameru da zbog širenja epidemije uvede privremene kontrole na unutrašnjim granicma Šengena.

Dodaje se da se ne razmatra ni eventualna promena u viznom sistemu.Kada je reč o ekonomskim posledicima epidemije, komesar Paolo Đentiloni kaže da je jasno da će uticaj COVID19 na kinesku ekonomiju biti "značajan", a da će se umanjene ekonomske prognoze "preliti" i na druge zemlje.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj u svom poslednjem izvešatju spustila je prognozu globalnog privrednog rasta sa 2,9 na 2,4 procenta.Kada je u pitanju Evrozona, predviđeni rast od 1,1 procenat spušetn je na 0,8 odsto.

#Evropa

#koronavirus

'