AKTUELNO

Naučnici u Kini koji proučavaju poreko epidemije novog koronavirusa pronašli su dva njegova glavna tipa koji mogu biti uzročnici infekcije.

Istraživači sa Univerziteta u Pekingu i Instituta Paster u Šangaju, pod patronatom Kineske akademije nauka, naglasili su da su do podataka došli koristeći limitirane uzorke, te da bi trebalo uraditi obimniju studiju kako bi se utvrdilo kako je epidemija počela.

Prema podacima preliminarne studije, od analiziranih uzoraka, agresivniji tip novog koronavirusa ima udeo u epidemiji u Vuhanu od 70 odsto, a 30 odsto potiče od slabijeg tipa virusa, piše Rojters.

Foto: Tanjug/Sakchai Lalit

Opadanje zaraza agresivnijim tipom virusa počelo je krajem januara 2020, a broj obolelih u Kini smanjio se nakon stroge kontrole slobodnog kretanja stanovništva po Kini.

Ovi podaci ukazuju na hitnu potrebu za daljim istraživanjima, komparativnim studijama koje će uporediti epidemiološke i genomske podatke, kliničke simptome pacijenata obolelih od koronavirusa 2019 (Kovid-19), napisali su u svom zaključku kineski naučnici.

#kineski naučnici

#koronavirus

'