AKTUELNO

Italija zbog straha od koronavirusa gubi velike količine novca koje bi imala od stranih turista, a gradovi kao što su Rim, Venecija i Firenca, koji su obično prepuni ljudi, sada su prazni, sa tek ponekim turistom.

Iako Rim nije u izolaciji i u njemu je prijavljeno nekoliko slučajava zaraze, pa čuveni "večni grad" poslednjih dana izgleda kao "grad duhova", piše Blic.

Fotografije pokazuju da su čuvene Španske stepenice, Fontana di Trevi i brojni trgovi poput Trga Svetog Petra, kojima je inače teško proći od gužve, pusti.

Broj turista slikanih na nekim od najpopularnijih odredišta u zemlji smanjio se kako se povećavao broj umrlih.

Foto: Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

Ni u Vatikanu nije situacija bitno drugačija, a čak i papa Franja poziva ljude da se što manje okupljaju, usled čega je danas održao misu preko "videolinka".

Italijanska vlada uvela je danas oštru strategiju za obuzdavanje korona virusa, nakon što je u jednom danu broj smrti porastao za 36.

Foto: Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

Italija je doživela najveći epidemiju korona virusa u Evropi sa 233 smrtna slučaja i skoro 6.000 slučaja zaraze, a italijanski premijer Đuzepe Konte sada je 16 miliona građana na severu zemlje stavio u izolaciju.

U subotu je u Italiji zabeleženo najveće dnevno povećanje novih slučajeva oboljevanja od korona virusa, od izbijanja prvog slučaja 21. februara, odnosno za 24 sata broj obolelih je bio 1.247, čime je ukupan broj obolelih porastao na 5.883, a preminule su 233 osobe.

Foto: Tanjug AP/Andrew Medichini

Regionalni zvaničnici bili su iznenađeni dekretom, pa je tako predsednik regiona Emilija Romanja Stefano Bonačini rekao da su delovi uredbe zbunjujući, dok je gradonačelnik grada Asti u Pijemontu objavio video na Fejsbuku u kome je kritikovao vladu što nije zvanično obavestio lokalne političare o tome, već su vest pročitali u medijima.

#Italija

#koronavirus

'