AKTUELNO

Portparol Nacionalne zdravstvene komisije Mi Feng saopštio je da je u Kini prošao vrhunac epidemije i da je broj novih slučajeva sve manji i manji.

U kontinentalnom delu Kine u četvrtak je zabeleženo osam novih slučaja korona virusa, dok je dan ranije taj broj bio 15, saopštila je danas Nacionalna zdravstvena komisija.

Ukupan broj zaraženih u toj zemlji je 80.813, dok je broj žrtava dostigao 3.176 dočetvrtka uveče, što je sedam više od prethodnog dana, prenosi Rojters.

U Vuhanu, zarištu epidemije, danas je prijavljeno pet novih slučaja, što je drugi dan za redom da je taj broj manji od 10, dok u ostatku zemlje nisu prijavljene lokalno prenete infekcije.

Osim Vuhana, u provinciji Hubej nije prijavljena nijedna nova zaraza osmi dan za redom.

Portparol Nacionalne zdravstvene komisije Mi Feng saopštio je juče da je u Kini prošao vrhunac epidemije koronavirusa i da je broj novih slučajeva sve manji i manji.

Foto: Tanjug AP/Bernd Wuestneck/dpa via AP

SUPRUGA PREMIJERA KANADE POZITIVNA NA KORONAVIRUS

Supruga premijera Kanade Džastina Trudoa, Sofi Gregoar Trudo pozitivna je na koronavirus i oni će oboje narednih dana ostati u izolaciji, saopštio je prošle noći njegov kabinet. U saopštenju se navodi da je premijer dobro i da nema simptoma, ali da će iz predostrožnosti i u skladu sa savetom lekara i on ostati u samoizolaciji 14 dana.

- Takođe po savetu lekara, on neće u ovoj fazi biti testiran pošto nema simptoma. Iz istog razloga, doktori kažu i da nema rizika za one koji su u skorije vreme bili sa njim u kontaktu - piše u saopštenju.

U Kanadi je registrovano više od 100 slučaja zaraze, a nije prijavljen nijedan smrtni slučaj.

U SLOVENIJI SE BROJ OBOLELIH OD KORONE UDVOSTRUČIO

Broj potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom u Sloveniji porastao je na 96, što je skoro duplo više novih zaraženih u odnosu na prethodni dan, potvrdili su u Ljubljani predstavnici vlade i epidemiološke struke.

- Epidemiološka situacija se brzo menja, po poslednjim podacima je 96 potvrđenih slučajeva koronavirusa u Sloveniji - kazala je direktorka Instituta za javno zdravlje Nina Pirnat, dodajući da je obavljeno 3.058 testiranja, što znači da je kod 3,4 odsto potvrđena prisutnost virusa, prenele su sinoć agencije u regionu.

U odnosu na podatke od popodne, zabeleženo je 14 novih slučajeva zaraze, a broj inficiranih je udvostručen u odnosu na jučerašnje stanje, dodala je Pirnat.

Foto: Tanjug AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

AUSTRALIJSKI MINISTAR POZITIVAN NA VIRUS KORONA

Australijski ministar unutrašnjih poslova Piter Daton izjavio je danas da su tekstovi pokazali da je pozitivan na virus korona .

- Jutros sam se probudio sa temperaturom i suvim grlom. Odmah sam kontaktirao Ministarstvo zdravlja Kvinslenda i naknadno se testirao na COVID-19 - naveo je Daton u saopštenju koji je objavila njegova kancelarija, prenosi Rojters.

On je dodao da je test bio pozitivan, ali da se oseća dobro.

U Australiji je zabeleženo 156 slučaja koronavirusa i tri žrtve, ali vlasti očekuju da će se to brzo povećati narednih nedelja pošto na taj kontinent stiže zima.

I BELGIJA ZATVARA ŠKOLE, RESTORANE

Posle Francuske i još nekih evropskih zemalja i Belgija je odlučila da zatvori škole, kafiće i restorane kao i da skrati radno vreme prodavnica kako bi suzbila širenje korona virusa. Mere stupaju na snagu u petak u ponoć i biće na snazi do 3. aprila, mada će škole biti zatvorene pet nedelja, rekla je belgijska premijerka Sofi Vilmes.

- Nema karantina. Želimo da izbegnemo italijansku situaciju i izbegnemo karantin - rekla je ona na konferenciji za novinare.

U Belgiji je skoro 400 ljudi zaraženo korona virusom, a tri osobe su preminule, preneo je sinoć Rojters. Takođe, svi sportski i kulturni događaji biće odloženi.

Foto: Tanjug AP/Jean-Francois Badias

PORTUGALIJA ZATVARA ŠKOLE, ZABRANJUJE ISKRCAVANJE KRUZERA

Portugalska vlada donela je odluku o zatvaranju svih škola u zemlji od ponedeljka zbog suzbijanja korona virusa i to do 9. aprila kada će biti izneta nova procena situacije, saopštio je premijer Antonio Kosta. On je u televizijskom obraćanju takođe rekao da kruzerima neće biti dozvoljeno iskrcavanje putnika osim ako oni ne žive u Portugaliji, preneo je sinoć Rojters. Noćni klubovi takođe će biti zatvoreni, a biće uvedena brojčana ograničenja i za posete restoranima i tržnim centrima. U Portugaliji je registrovano 78 osoba zaraženih korona virusom.

MAKRON: ZATVARAMO SVE ŠKOLE I UNIVERZITETE

Od ponedeljka će u Francuskoj biti zatvoreni svi vrtići, škole i univerziteti kako bi se suzbilo širenje korona virusa, najavio je francuski predsednik Emanuel Makron. On je juče u televizijskom obraćanju ocenio da je epidemija korona virusa najveća kriza po javno zdravlje u poslednjih sto godina. Takođe je pozvao poslodavce da dozvole zaposlenima da rade od kuće, a starije građane i ljude sa zdravstvenim problemima da ostanu u svojim domovima.

Foto: Tanjug AP/Jens Meyer

PRVI SLUČAJ KORONA VIRUSA U UJEDINJENIM NACIJAMA

Članica misije Filipina pri Ujedinjenim nacijama pozitivna je na korona virus, navodi se u dopisu misijama UN, što je prvi slučaj te bolesti u sedištu Svetske organizacije u Njujorku.

- Misija Filipina od danas je zatvorena i svim članovima osoblja je naređeno da se stave u samoizolaciju i da potraže medicinsku pomoć ako pokažu simptome. Pretpostavljamo da smo svi zaraženi - napisala je ambasadorka Filipina pri UN Kira Azucena.

Ona je rekla da se bolesna Filipinka poslednji put pojavila u sedištu UN u ponedeljak i da je tamo provela oko pola sata, ali da tada nije imala simptome, prenosi Rojters.

Portparol UN Stefan Dujarik je rekao da se zaražena Filipinka sastala sa dvoje diplomata i boravila samo u jednoj sali za sastanke, koja je od tada tri puta dezinfikovana.

#Epidemija

#Kina

#koronavirus

'