AKTUELNO

Mnoge modne kompanije počele su sa proizvodnjom maski i druge lične zaštine opreme usled globalne nestašice ovih proizvoda zbog pandemije korona virusa.

Guverner američke države Njujork Endrju Komo pozvao je modne kreatore i kompanije da se uključe u proizvodnju maski.

Njegovom pozivu odazvali su se modni kreatori Kristijan Siriano, Prabal Gurung, Brendon Maksvel, brend luksuznih kupaćih kostima Karla Koleto i kompanija Hedli i Benet koja se bavi proizvodnjom kulinarskih uniformi.

U Evropi modni giganti H&M i Inditeks najavili su proizvodnju zaštitne opreme.

Iz francuske kompanije Kering rečeno je da će se njeni rendovi Balensiaga i Iv Sen Loren takođe uključiti u proizvodnju maski. Kompanija je takođe obećala da će nabaviti tri miliona maski iz Kine koje će dostaviti francuskom zdravstvu.

Najveći brend ove kompanije Guči doniraće 1.1 milion maski i 55.000 zaštitnih odela u Italiji.

Kompanija LVMH, koja poseduje brendove Luj Viton i Kristijan Dior, doniraće 40 miliona maski iz Kine u narednih mesec dana, piše CNN.

Na zahtev vlasti italijanske regije Toskana, Prada će početi sa proizvodnjom 80.000 zaštitnih odela i 110.000 maski.

U proizvodnju maski i zaštitnih odela uključile su se i manje kompanije kao što su tekstilna kompanija Miroljo iz Italije.

Mnoge modne kompanije napomenule su da maske koje oni proizvode imaju za cilj da pomognu medicinskim radnicima i pacijentima, ali se mali broj njih izjasnio u pogledu toga da li i na koji način njihove maske ispunjavaju medicinske standarde.

#koronavirus

'