AKTUELNO

Na današnji dan pre 20 godina Vladimir Putin je prvi put izabran za predsednika Rusije, ali najverovatnije neće tu godišnjicu obeležiti kako zbog rasporeda, tako zbog pandemije koronavirusa.

Tih 20 godina, od kojih je 15 bio predsednik, a pet premijer, bile su na neki način turbulentne jer se u tom periodu dogodilo dosta međunarodnih sukoba, ekonomska kriza, prirodne katastrofe, ali sve to nije zaustavilo Rusiju u razvoju i sprovođenju reformi, prenosi Tass.

Foto: Tanjug AP/Alexei Druzhinin, Sputnik

Kako se navodi, ono što je specifično za Putina jeste to što, iako je njegova funkcija javna, ruski predsednik više voli da lične stvari, uključujući one vezane za njegovu porodicu, zadrži za sebe.

U njegovoj biografiji pominje se da ima dve odrasle ćerke, da se razveo, ali i da ima unuke.

Foto: Tanjug AP/Alexei Druzhinin, Sputnik

Putina je za naslednika odredio njegov predsednik Boris Jeljcin 31. decembra 1999. godine, a tokom predsedničkih izbora 26. marta 2000. godine, Putin je pobedio 11 drugih kandidata.

Dan nakon izbora Putin je tada rekao da je mnogo posla pred Rusijom i da dosta toga treba da se objasni, ali da ima ideju šta bi trebalo da uradi. Od tada su se, navodi Tass, svet i Rusija drastično promenili.

#Rusija

#Vladimir Putin

'