AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp kaže da očekuje da Saudijska Arabija i Rusija u narednih nekoliko dana postignu dogovor o proizvodnji nafte i okončaju cenovni rat koji je "razorio" naftnu industriju širom sveta.

-Mislim da će oni uspeti da se dogovore tokom narednih nekoliko dana… Obe zemlje znaju šta moraju da urade - rekao je Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući, ne ulazeći u detalje o razlozima svog optimizma, prenosi Rojters. 

-Naftna industrija širom sveta je razorena - dodao je on, ukazujući na poplavu ponude na tržištu nafte zbog bitke za tržišni udeo između Saudijske Arabije i Rusije, koja je cene "crnog zlata" oborila na 18-godišnji minimum. 

Tramp je naveo da želi da vrati naftnu industriju "tamo gde je bila". 

-Mislim da znam šta da radim da to rešim. Ne želimo da izgubimo naše sjajne naftne kompanije "radije ne bih da povlačim potez" - rekao je predsednik SAD, ali nije elaborirao na šta misli. 

-Mislim da će Rusija i Saudijska Arabija u nekom trenutku postići dogovor, u ne tako dalekoj budućnosti, jer je ovo veoma loše za Rusiju, veoma loše za Saudijsku Arabiju - ocenio je i dodao da je imao "odlične" odvojene razgovore sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ovih poslednjih dana.

#Donald Tramp

#nafta

'