AKTUELNO

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je članice Saveta bezbednosti UN da pandemija korona virusa preti međunarodnom miru i bezbednosti i potencijalno vodi kao porastu socijalnih nemira i nasilja, koji bi u velikoj meri mogli da ugroze mogućnost borbe protiv te bolesti.

Gutereš je, na prvom sastanku SB UN o pandemiji korona virusa, pozvao to telo da se ujedini u borbi protiv te bolesti, uz ocenu da će njegovo angažovanje biti ključno za ublažavanje posledica pandemije po mir i bezbednost, prenosi AP. 

Gutereš je dodao da bi "znak jedinstva i odlučnosti" SB UN mnogo značio "u ovo anksiozno vreme", prenosi Rojters. 

Sastanak SB UN iza zatvorenih vrata bio je prvi sastanak tog tela posvećen pandemiji, posle kojeg je izdato kratko saopštenje u kojem se pruža podrška "svi naporima generalnog sekretara u vezi sa potencijalnim uticajem pandemije COVID-19 zemljama pogođenim sukovima i podseća na potrebu za jedinstvom i solidarnošću sa njima". 

Gutereš, koji je 23. marta pozvao na primirje u svim sukobima širom sveta, rekao je da je kriza poremetila napore za rešenje sukoba na međunarodnom, regionalnom i nacionalnom nivou.

#gutereš

#pandemija

<
'