AKTUELNO

Milijarderu Džouu Čengijanu iz Metersbonvea privremeno se izgubio svaki trag.

Džou je poslednji u nizu biznismena visokog ranga u Kini, kojima se privremeno izgubio svaki trag.

Pre nekoliko nedelja na neko vreme je nestao Guo Guangčang, predsednik privatnog konglomerata Fosun, koji se bavi širokim spektrom delatnosti, od čelika, preko rudarstva do lekova. Guo se pojavio posle nekoliko dana i, prema saopštenju njegove kompanije, dok se smatrao nestalim zapravo je pomagao "u određenim istragama koje sprovodi kinesko pravosuđe", prenosi britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Metersbonve je obustavio trgovinu svojim akcijama zbog nestanka Džoua, "kako bi zaštitio interese investitora". U saopštenju kompanije navodi se da ne može da stupi u kontakt ni sa predsednikom Upravnog odbora ni sa njegovim sekretarom.

Kineski mediji spekulišu da je poznatog biznismena privela policija, u sklopu borbe protiv korupcije koju sprovodi Peking.

Džou Čengijan se nalazi na 62. mestu liste najbogatijih Kineza, sa bogatstvom koje se procenjuje na 4,1 milijardu dolara, prema časopisu Hurun.

Započevši karijeru kao krojač, vremenom je od Metersbonvea, sa sedištem u Šangaju, napravio najveću i najpoznatiju kompaniju za proizvodnju odeće u Kini.

Autor: G.N.

'