AKTUELNO

U Kini je u nedelju zabeleženo 108 novih slučajeva virusa Covid-19, što je najveći broj novoobolelih u proteklih šest nedelja, a najveći broj slučajeva registrovan je kod osoba koje su se vratile iz inostranstva.

To je najveći broj od 5. marta kada je registrovano 143 novoobolelih.

Ukupan broj obolelih porastao je na 82.160, dok je preminulo 3.341. osoba, prenosi Rojters.

Kineska Nacionalna zdravstvena komisija saopštila je da je od broja novoobolelih njih 98 uvezeno, odnosno radi se o osobama koje su došle iz stranih zemalja.

Iako je broj obolelih opao od početka epidemije, Kina strahuje da bi povratak ljudi iz inostranstva mogao da uzrokuje drugi talas epidemije i ponovo parališe zemlju.

Foto: Tanjug AP/Sergei Kiselev, Moscow News Agency photo via AP

U provinciji Heilongdžijang koja se graniči sa Rusijom zabeleženo je najviše novoobolelih - 56, od čega je 49 osoba došlo iz Rusije.

"Mislili smo da je naš mali grad najsigurnije mesto", rekao je stanovinik pograničnog grada Suifenhe.

"Neki kineski državljani žele da se vrate, ali to nije baš razumno. Šta radiš dolazeći ovde", pitao se on.Granica je zatvorena, osim za kineske državljane, a kopneni put kroz grad je jedna od retkih opcija za ljude koji pokušavaju da se vrate kuće nakon što je Rusija obustavila letove za Kinu, osim za avione koji evakuišu ljude.

Ulice u Suifenheu su bile prazne u nedelju uveče zbog ograničenja kretanja i okupljanja najavljenih prošle nedelje, kada su vlasti preuzele preventnivne mere slične onim u Vuhanu, centralnom kineskom gradu gde je pandemije i počela.

Ukupni broj povrđenih slučajeva u Kini je 82.160, a na vrhunsku talasa epidemije 12. februara bilo je više od 15.000 novih slučajeva.

#koronavirus

<
'