AKTUELNO

Većina zaposlenih roditelja u Italiji vratiće se na radna mesta od 4. maja, kada se očekuje popuštanje restriktivnih mera u toj zemlji i pokretanje poslovnih aktivnosti, međutim škole i vrtići ostaće zatvoreni barem do septembra.

Zbog najavljene "druge faze" u Italiji mnoge porodice suočiće se sa poteškoćama jer nemaju pomoć u čuvanju dece dok su roditelji na poslu, a mere društvenog distanciranja onemogućavaju pomoć baka i deka pošto starije generacije spadaju u najranjiviju kategoriju u pandemiji virusa kovid-19. 

Oko 67 odsto zaposlenih roditelja smatra da je angažžovanje bebisiterke jedino moguće rešenje, a čak 91 odsto ocenjuje da vladine mere podrške nisu dovoljne i smatra da bonus za bebisiterke ne pokriva ni četvrtinu troškova, pokazalo je istraživanje internacionalne agencije specijalizovane za čuvanje dece Jupiz (Yoopies). 

Od 4. maja očekuje se da će iz 53 odsto domaćinstava oba roditelja morati da budu na radnom mestu, dok predškolske ustanove i škole ostaju zatvorene. 

Mnogi roditelji ističu da novčana pomoć od 600 evra za period od marta do septembra, kada bi škole trebalo da budu ponovo otvorene, pokriva samo jedan mesec troškova za bebisiterke koje bi trebalo da čuvaju decu pet dana nedeljno narednih pet meseci.

 Oko 2,7 miliona građana Italije vratiće se na radna mesta prema nacrtu plana italijanske vlade o postepenom pokretanju poslovanja u zemlji, u kojoj će mere opšteg karantina biti na snazi do 3. maja.

#Italija

#Roditelji

<
'