AKTUELNO

Japanski premijer Šinzo Abe ukinuo je vanredno stanje u velikom delu zemlje, ali ne i u prestonici u kojoj će ono i dalje ostati na snazi, preneo je Rojters.

Vanredno stanje u Japanu premijer je ukinuo u 39 od 47 prefektura, među kojima nisu Tokio i Osaka, sa namerom da ublaži udar pandemije na ekonomiju uz istovremeno sprečavanje širenja virusa.

"Uz kontrolisanje prenošenja virusa što je više moguće, postupajući u skladu sa premisom da je virus svuda oko nas, mi ćemo se ponovo vratiti uobičajenom radnom životu i svakodnevici", izjavio je premijer na konferenciji za štampu.

Abe je rekao i da će vlada početi sa izradom drugog dodatnog budžeta, a radi stimulisanja ekonomije ublažiće ograničenja u pogledu finansiranja preduzeća, ukoliko to bude potrebno.

Vanredno stanje u Japanu uvedeno je pre mesec dana, kada je na građane apelovano da smanje kontakt sa drugim ljudima kako bi usporili širenje virusa i smanjili pritisak na zdravstveni sistem. Ipak, kazne za kršenje ovog pravila nisu bile uvedene, a odluka o poštovanju mere bile su na građanima koji se o njih uglavnom nisu oglušili.

Ekonomisti tvrde da će normalizacija biti postepena jer vlada ne odbacuje mogućnost drugog talasa epidemije kakav je viđen u zemljama kao što su Kina i Južna Koreja.

U Japanu je do sada zabeleženo 16.120 slučajeva zaraze korona virusom, ne uključujući kruzer u luci u Jokohami, dok je posledica COVID-19 od početka epidemije umrlo 697 ljudi.

Iako je Japan izbegao epidemiju kakva je viđena u nekim drugim zemljama, broj testiranih u ovoj zemlji je mali, svega 188 testova na 100.000 ljudi. U Tokiju, koji je najteže pogođen epidemijom, sprovedeno je samo 50.000 testova, od kojih je oko 5.000 bilo pozitivno.

#Japan

#koronavirus

#vanredno stanje

<
'