AKTUELNO

Litvanija, Letonija i Estonija otvorile su svoje međusobne granice u ponoć stvorivši tako prvi "putnički mehur" u okviru Evropske unije u nastojanju da pokrenu ekonomije posrnule zbog pandemije korona virusa.

Građani ove tri baltičke zemlje moći će slobodno da putuju u okviru regiona, dok će za putnike iz trećih država biti obavezna samoizolacija u trajanju od 14 dana. 

"Baltički putnički mehur je prilika za otvaranje poslova i tračak nade za ljude da se život vraća u normalu", rekao je litvanski premijer Saulus Skvemelis. 

Odluka baltičkih zemalja došla je u trenutku dok Evropska komisija nastoji da ubedi 27 članica EU da ponovo otvore unutrašnje granice.  Nijedna od baltičkih zemalja nije u sredu imala više od sedam novih slučajeva, a u celom regionu od korona virusa umrlo je manje od 150 ljudi, prenosi Rojters. 

"Baltičke zemlje su bliski partneri sa sličnom epidemiološkom situacijom i njihove ekonomije su dobro integrisane tako da je sloboda kretanja ljudi i dobara veoma važna za region", rekao je predstavnik EK u Litvaniji Arnoldas Prankevičijus. 

Restrikcije kada je reč o putovanjima su ublažene između Finske i Estonije, kao i između Poljske i Litvanije, ali samo iz poslovnih ili obrazovnih razloga. 

#Putovanja

#baltičke zemlje

#granice

<
'