AKTUELNO

Vrhovni sud u Singapuru izrekao je smrtnu kaznu za dilera drogom iz Malezije na suđenju koje je održano preko aplikacije za videokonferencije Zum, zbog čega su aktivisti za zaštitu ljudskih prava izrazili protest, prenosi AP.

Ovo je prvi slučaj u Singapuru u kojem je izrečena smrtna kazna na jednom onlajn saslušanju. Portparol Vrhovnog suda izjavio je da je suđenje održano uz pomoć aplikacije za video konferencije koja je uvedena u sklopu mera za suzbijanje širenja korona virusa, a advokat optuženog je rekao da nema primedbi na način na koji je proteklo suđenje.

Muškarac star 37 godina osuđen je na smrtnu kaznu zbog umešanosti u trgovinu drogom oktobra 2011. godine. Sudija je izjavio da je optuženi angažovao dve osobe za prenos i isporuku 28.5 grama heroina.

Singapur primenjuje smrtnu kaznu za niz krivičnih dela, uključujuću trgovinu drogom, ubistvo, kidnapovanje, rat protiv vlade, upotrebu vatrenog oružja. Država ovu kaznu brani kao način za odvraćanje od najtežih zločina od kojih je većina povezana sa narkoticima.

Hjuman rajts voč navodi da je smrtna kazna okrutna i nehumana, kao i da izricanje ovakve presude na videokonferenciji čini situaciju još gorom. Oni su naveli da osoba koju očekuje smrtna kazna ima prava da bude prisutna na sudu kako bi se suočila sa otpužbama i tužiocem.

Amnesti internešnal je urgirao da Singapur ukine smrtnu kaznu. "U vremenima u kojima je sva globalna pažnja usmerena na očuvanje i zaštitu ljudskih života tokom pandemije, zahtev za smrtnom kaznom je još strašniji", izjavila je savetnica iz AI.

#Singapur

'