AKTUELNO

Ruske vlasti danas su optužile SAD da seju razdor medju saveznicima nakon što su najavile da će se povući iz medjunarodnog sporazuma "Otvoreno nebo" (Treaty of Open Skies) koji omogućava uzajamnu proveru vojnih aktivnosti.

"SAD seju razdor i nesigurnost medju sopstvenim saveznicima donošenjem takvih odluka. Ta zemlja ignoriše stav mnogih članica NATO-a i drugih zemalja potpisnica sporazuma", rekao je pomoćnik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

Ruski zvaničnik je ocenio da su uslovi koji nameću SAD "neosnovani", "apsolutno i kategorično neprihvatljivi" i nemaju nikakvog smisla.

"Spremni smo da nastavimo dijalog i pronadjemo dogovor, ali nećemo da pristanemo na ono što je formulisao Vašington", dodao je Rjabkov.

Američki predsednik Donald Tramp optužio je Rusiju da krši sporazum koji je 2002. godine stupio na snagu a potpisale su ga 34 zemlje.

Ambasadori zemalja članica NATO danas su održali hitan sastanak u pokušaju spasavanja sporazuma i zatražili od SAD da ponovo razmotri svoju odluku.

Drugi zvaničnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksandar Gruško izjavio je ranije danas da će Rusija nastaviti da poštuje sporazum bez obzira na američku odluku.

Sporazum već dve decenije omogućava izvidjačke letove nenaoružanih letelica iznad teritorije 34 zemlje-potpisnice što je prvobitno trebalo da ojača poverenje i omogući sprečavanje sukoba SAD i Rusije.

SAD su se već povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz vremena Hladnog rata, koji zabranjuje krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara.

#Rusija

#Sjedinjene Američke Države

'