AKTUELNO

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Evropu da preuzme više odgovornosti u svetu i izrazila žaljenje što su odnosi sa SAD drugačiji nego što bi želeli, posebno po pitanju životne sredine.

"Treba da učinimo vanredan napor da se izborimo sa ovim vanrednim izazovom (korona virusa) ali ja želim još više, želim da Evropska unija, posebno u vreme krize, pokaže svetsku solidarnost i preuzme više odgovornosti", rekla je Merkel u obraćanju u Fondaciji Konrad Andenauer.

Nemačka preuzima rotirajuće predsedništvo Evropskim savetom od 1. jula. Merkel, koja je najavila odlazak sa funkcije 2021. godine, prikazala je u Fondaciji glavne smernice onoga što će EU raditi do kraja godine, u jeku zdravstvene, ekonomske i socijalne krize.

"Pandemija će dovesti do jačanja sukoba i postojećih problema na brojnim mestima i prema tome će predstavljati izazov za kapacitet delovanja Evropske unije po pitanju spoljne i bezbednosne politike", reklaje Merkel.

"To je još više razloga da branimo vrednosti koje nosimo unutar EU, solidarnost, demokratiju, slobodu, zaštitu dostojanstva svakog ljudskog bića", rekla je ona.

Merkel je dodala da Evropa može da izadje iz krize snažnija nego što je u nju ušla.Govorila je nekoliko sati posle predstavljanja u Evropskoj komisiji plana obnove od 750 milijardi evra, koji još treba da usvoje zemlje članice.Merkel je naglasila da su najvažniji partner Evrope SAD ali da je to partnerstvo drugačije nego što bi EU želela, posebno po pitanju životne sredine. ;Ona je ocenila da EU ima "strateški interes" da razgovara sa Kinom uprkos sadašnjim nesuglasicama oko Hongkonga, gde po njoj princip "jedne zemlje dva sistema" treba da se održi. 

Nemačko predsedništvo takodje će se baviti odnosima sa Rusijom, rekla je Merkel. Po njenim rečima tu treba shvatiti da se u medjunarodnim odnosima ne primenjuje zakon jačeg nego snaga zakona. Optužila je Moskvu da podržava marionetske režime u nekim delovima istočne Ukrajine i da napada zapadne demokratije, uključujući i Nemačku hibridnim sredstvima.

#Angela Merkel

'