AKTUELNO

Savet EU usvojio je preporuku da se od danas ukinu privremene restrikcije na putovanja u EU za gražane 15 zemlja širom sveta, među kojima je i Srbija, ali i upozorio da je primena ove preporuke isključivo u nadležnosti država članica.

U Savetu EU naglašavaju da preporuka nema zakonski karakter, a da su zemlje članice "odgovorne za primenu sadržaja preporuke", što praktično znači da gražanima 15 zemlja koje su se našle na listi nije automatski i pod istim uslovima dozvoljen ulazak u sve zemlje članice EU.

To praktično znači da građanima država koje su se našle na listi nije automatski i pod istim uslovima dozvoljen ulazak u sve zemlje članice EU.

Kako su granice uvek bile u nacionalnoj, pa i pokrajinskoj u slučaju Nemačke, nadležnosti zemlja članica, opšta je preporuka da se pre kretanja na put građani Srbije dobro raspitanju o uslovima koji važe u zemlji koja im je destinacija.

Na listi država kojima će od danas biti otvoren ulazak u EU, od zemalja regiona našle su se samo Srbija i Crna Gora, a tu su i Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina.

U Savetu EU naglašavaju da će ovaj spisak biti ažuriran svake dve nedelje u skladu sa najnovijim epidemiološkim podacima.

"Zemlje članice mogu, transparentno, postupno da podižu ograničenja na putovanja samo za zemlje sa liste. One ne bi trebalo da odlučuju o ukidanju restrikcija na putovanja za zemlje koje nisu na listi pre nego što se to koordinisano ne dogovori", navodi se u saopštenju Saveta EU. 

Nemačka je tako već najavila da će otvoriti svoje granice samo za osam zemalja sa ove liste, a jedino za Srbiju i Crnu Goru "bez ograničenja", odnosno bez testova i karantina.

Sa druge strane, Nemačka bi tek trebalo da odluči da li će i pod kojim uslovima dozvoliti ulazaka zemalja sa "dogovorene liste". 

#EU

#Srbija

#Svet

#koronaviurs