AKTUELNO

Grupa kubanskih disidenata, umetnika i novinara saopštila je da agenti državne bezbednosti nadžiru njihove kuće kako bi ih sprečili da prisustvuju planiranim protestima zbog policijskog ubistva mladog crnca na Kubi.

Policija je takođe privela najmanje 40 aktivista disidenata od kojih su neki kasnije pušteni, navela je grupa za ljudska prava u egzilu Kubaleks. 

Među njima su umetnica performansa Tanja Bruguera u Havani i lider najaktivnije kubanske opozicione grupe Hose Danijel Ferer koji je u kućnom pritvoru u Santjagu de Kuba. 

Kubanska vlada nije se oglašavala ovim povodom, prenosi Rojters. Nenaoružani Hansel Hernandes (27) ubijen je prošle nedelje u policijskoj akciji. Vest o ubistvu objavila je njegova tetka na društvenim mrežama i zatražila pravdu. 

Tri dana kubanske vlasti nisu komentarisale ove navode a u subotu je ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo saopštenje u kojem kaže da je policija jurila Hernandesa koji je već bio u zatvoru zbog drugih dela. 

Hernandes je počeo da gađa policiju kamenicama a jednog policajca je pogodio u rame. Taj policajac je pucao na Hernandesa pošto je najpre ispalio dva metka upozorenja, navodi policija i dodaje da je delovao u samoobdrani i bez namere da ga ubije. 

Kritičari optužuju vladu da nije pokrenula istragu, naročito s obzirom na to koliko su brzo kubanski zvaničnici osuđivali brutalnost američke policije prema Afroamerikancima a mediji izveštavali o protestima širom SAD.

#Kuba

#Protest