AKTUELNO

Povodom napada u centru Stokholma, u kome su tri osobe izgubile život, a mnogo je povređeno, oglasili su se visoki evropski i svetski zvaničnici.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je izrazio saučešće porodicama žrtava u Švedskoj, rekavši da ruski narod dobro zna kroz šta prolazi Švedska.

Evropska unija ponudila je podršku i solidarnost Švedskoj:

- Napad na bilo kog našeg člana je napad na sve nas. Jedan od najživopisnijih gradova Evrope pogođen je od onih koji žele zlo našem načinu života - saopštio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk napisao je na Tviteru da je njegovo srce u Stokholmu ovog popodneva, izrazivši zaljenje zbog žrtava, prenosi Rojters

Oglasio se i generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, takođe na Tviteru, napisavši:

- Moje najiskrenije saosećanje sa svima onima koji su pogođeni. Stojimo uz švedski narod u njihovom žaljenju - javlja Rojters.

Predsednica parlamentarne skupštine OEBS Kristina Mutonen rekla je da oštro osuđuje napade u Stokholmu.

- Kao prošlonedeljni napad u Sankt Peterburgu i u Londonu pre toga, besmislena dela nasilja udaraju u samu srž našeg čovečanstva. Kao i uvek, moje misli su pre svega sa žrtvama i povređenima, kojima želim pun oporavak. Saučešće porodicama i prijateljima onih koji su izgubili svoje živote, kao i celom švedskom narodu - navodi se u saopštenju OEBS.

#Napad

#Saučešće

#Švedska

'