AKTUELNO

Francuska avio kompanija Er Frans i njen regionalni ogranak Hop objavili su večeras da ukidaju 7.500 radnih mesta pošto je zbog pandemije korona virusa obustavljena većina letova.

Aktivisti više sindikata protestovali su ispred sedišta Er Fransa na pariskom aerodromu Šarl de Gol, tokom današnjih pregovora o radnim mestima u francuskoj nacionalnoj avio kompaniji.Sindikati su gnevni jer francuska ;vlada nije zahtevala od kompanije Er Frans da zaštiti radna mesta kada je u maju dobila pomoć države od sedam milijardi evra.Radnici su upozorili da će se ukidanje radnih mesta odraziti na francusku ekonomiju i naveli da državna pomoć treba da bude iskorišćena za obnovu kompanije umesto za guranje ljudi u nezaposlenost.

Posle celodnevnih pregovora s predstavnicima zaposlenih, uprava kompanije objavila je da će do 2022. godine ukinuti oko 6.500 od 41.000 radnih mesta u Er Fransu i 1.000 od 2.400 u kompaniji Hop.Kompanija je navela da će većina tih radnih mesta biti ugašena odlaskom radnika u penziju ili ako sami daju otkaz i dodala da će podsticati dobrovoljni odlazak iz firme i prevremeno penzionisanje pre nego što počne s otpuštanjima.

Procene ukazuju da će avio kompanije širom sveta izgubiti 84 milijarde dolara prihoda ove godine, a zvaničnici predvidjaju da će za oporavak avionske industrije biti potrebno više godina.Kompanija Er Frans je saopštila da je tokom tri najteža meseca pandemije korona virusa imala 95 odsto manji saobraćaj, da je tada gubila 15 miliona evra dnevno i da ne očekuje oporavak pre 2024. godine.Evropski proizvodjač aviona Erbas, čije je sedište u Francuskoj, pre nekoliko dana je ;objavio da mora da ukine 15.000 radnih mesta da budućnost kompanije ne bi bila ugrožena.

#Avion

#Francuska