AKTUELNO

Vodeći akušer u Papua Novoj Gvineji savetovao je žene u toj zemlji da ne zatrudne naredne dve godine zbog epidemije korona virusa i straha od prenosa, pošto trudnice zbog epidemije ne dobijaju tretman u bolnicama, što je rezultiralo smrću najmanje jedne bebe.

Dok je ova zemlja, sa samo 11 slučajeva korona virusa, zasad izbegla najgore, postoji opravdan strah da bi ograničena infrastruktura vrlo brzo bila prebukirana ukoliko epidemija bukne kao u nekim drugim zemljama.

Strah od virusa već je doveo do toga da nekim ženama ne bude pružena potrebna nega.

- Medicinske sestre šalju trudnice nazad kada dođu na pregled na kliniku, čak i kada su one krenule u bolnicu - rekao je profesor ginekologije doktor Glen Mola.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap, Unsplash.com, Pink.rs

On je naveo primer 20-godišnje žene koja je izgubila bebu i oslepela nakon što su nekoliko puta odbili da je prime u bolnicu dok je zemlja četiri nedelje bila u blokadi.

Nisu je primili u bolnicu čak ni nakon što se srušila na klinici čekajući pregled, prenosi Gardijan.

- Očigledno je da je imala preeklampsiju, a sada je imala komplikacije koje su prouzorkovale oštečenje očnih nerava. Njeno slepilo će verovatno da bue trajno. Njeno dete je umrlo. To znači da je strah od Kovida-19 doveo do toga da ona oslepi i da njeno dete umre - rekao je Mola.

U zemlji je testirano oko 10.000 ljudi, a testiranja su bila fokusirana na provincije u kojima su potvrđeni slučajevi.

Gardijan navodi da je Papua Nova Gvineja dobila donacije od Kine, Australije i Novog Zelanda kada je reč o medicinskog opremi i setovima za testiranje.

#Papua Nova Gvineja

#Trudnoća

#koronavirus