AKTUELNO

Libijski zvaničnici su danas saopštili da je u vazdužnim udarima pogodjena vojna baza u predgradju Tripolija nad kojom su kontrolu nedavno ponovo preuzele snage podržane od Turske.

Napadi su izvedeni "stranim avionima" povezanim s pobunjeničkim vojnim komandantom Halifom Haftarom koji kontroliše istok Libije, navele su snage bliske medjunarodno priznatoj vladi u Tripoliju.Haftarove snage podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Rusija, a vladu u Tripoliju Turska, Katar i Italija.

U napadima je pogodjeno najmanje devet ciljeva u vojnoj bazi, navele su Haftarove snage.Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da su u napadima oštećeni neki sistemi u bazi, ne navodeći detalje.

Haftarova vojska je u aprilu 2019. pokrenula ;ofanzivu na Tripoli koja je dovela do žestokih borbi i najvećeg talasa nasilja od 2011. godine, kada je ;svrgnut, a ubrzo i ubijen, dugogodišnji libijski lider Moamer Gadafi.Libija je od 2015. godine podeljena izmedju dve rivalske vlade, jedne na istoku koja je u savezu s Haftarom i one u Tripoliju, priznate od UN.

#Sirija