AKTUELNO

Austrijska policija je danas saopštila da je uhapsila državljanina Rusije posle ubistva njegovog sunarodnika u predgradju Beča.

Mediji u Austriji navode da policija razmatra mogućnost da sinoćno ubistvo 43-godišnjeg muškarca ima političku pozadinu.Agencija APA je javila da je žrtva etnički Čečen koji je u Austriji živeo ;duže od 10 godina, dok list Kurijer navodi da je ubijeni bio kritičar autoritarnog lidera ruske republike Čečenije Ramzana Kadirova.Policija je navela da se 47-godišnji osumnjičeni nije opirao hapšenju u Lincu. "Okolnosti zločina nisu jasne", navela je policija i dodala da istragu vode regionalne vlasti zadužene za borbu protiv terorizma.

Policija je navela i da je zbog povezanosti s tim zločinom danas uhapšena još jedna osoba, ali nije iznela detalje.Ruski sajt Kavkaski Uzel naveo je da je žrtva imala kanal na Jutjubu na kojem su objavljivani kritički komentari o Čečeniji za vreme vlasti Kadirova.Pre ubistva u bečkom predgradju ;Gerazdorf bilo je nekoliko napada na Čečene u inostranstvu prethodnih godina.Nemački tužioci su prošlog meseca optužili ruskog državljanina za ubistvo etničkog Čečena iz Gruzije u Berlinu koji je ratovao protiv ruskih snaga u Čečeniji i pobegao za Nemačku 2016. godine. Tužioci su naveli da su ruske vlasti naložile osumnjičenom da počini to ubistvo.

Imran Alijev, takodje vlasnik Jutjub kanala na kojem je kritikovan Kadirov, u februaru je pronadjen mrtav u hotelu u francuskom gradu Lilu. On je ubijen nožem.Istog meseca u Švedskoj je napadnut čečenski disident ;Tumru Abdurahmanov.

#Hapšenje