AKTUELNO

Rat Rusa i Amerikanaca u Siriji mogao bi da eskalira, upozorava u intervjuu za "Dojče vele" stručnjak za Bliski istok Mihael Liders.

On smatra da SAD već pripremaju napad na glavno uporište Islamske države u Raki i nije siguran da će Rusi ostati suzdržani.

Na pitanje koliko ga je iznenadila vest da su SAD napale sirijski vojni aerodrom, ovaj politikolog, stručnjak za islam i publicista je kazao da je bio jako iznenađen, jer nije smatrao mogućim da će "američka vlada stvarno biti spremna da uradi nešto tako nepromišljeno".

Foto: Tanjug

- Jasno je da tu postoji opasan potencijal za eskalaciju. U Siriji se vodi prikriveni rat - na jednoj strani su SAD, EU, Turska i zemlje Persijskog zaliva koje hoće pad Asada. Na drugoj strani su Rusija, Iran i Kina koje to ne žele ni u kojem slučaju. Ako se, dakle, izvede takav napad kakav je sad naredio Tramp, onda naravno postoji opasnost da stvar eskalira i da na sirijskom tlu vrlo brzo jedni nasuprot drugih stoje Amerikanci i Rusi - rekao je Liders.

Dojče vele konstatuje da se već čula prva kritika iz Kremlja da je taj napad agresija, iako su Rusi ranije upozoreni pa su mogli da povuku svoje vojnike. Upitan da proceni koliko je velika opasnost da sad Rusija interveniše, nemački stručnjak odgovara da je "konfrontacija tu i očigledno ne postoji spremnost da se razumno nagodi oko interesa i da se pregovara na ravnopravnom nivou".

- Utoliko je naravno velika opasnost da će se sukob nastaviti. S obzirom da prilikom ovoga napada, po onome što znamo, nije povređen ni jedan Rus, u Moskvi će taj napad ostati bez reakcija. Ali, ako bude novih američkih napada, u kojima bi možda mogli nastradati i Rusi ili rusko oružje, onda Moskva to neće tolerirasti i onda bi stvar mogla vrlo brzo da eskalira - ocenio je predsednik Nemačko-arapskog društva i savetnik nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Foto: Tanjug

Na pitanje šta bi u najgorem slučaju moglo da se dogodi, Liders navodi da "SAD u Rusiji trenutno vidi svog najvećeg geopolitičkog protivnika".

- Te dve države prikriveno ratuju jedna protiv druge na dva ratna poprišta: u Ukrajini i pre svega u Siriji. Asadov režim je ponovo zauzeo sve veće gradove, poslednji je bio istočni Alep u decembru 2016. Može se reći da su Amerikanci izgubili ovu konfrontaciju s Rusijom u Siriji. I sad su uticajni centri moći u Vašingtonu očigledno spremni da tu situaciju promene i idu na konfrontaciju u Siriji - rekao je Liders.

On je podsetio da "posle ustavnog referenduma u Turskoj 16. aprila, SAD nameravaju da pokrenu kopnenu ofanzivu sa elitnim jedinicama prema Raki, glavnom uporištu Islamske države na istoku Sirije" i da je "400 američkih vojnika već stacionirano u Siriji".

Foto: Tanjug

- Uspeće da zauzmu Raku, ali, šta onda? Kako dalje? Ko će tamo vladati? Šta će biti sledeći zahtevi? Hoće li možda uspostaviti zonu zabrane letenja? To bi bila taktika malih koraka koju Rusi ne bi prihvatili. Jer, zona zabrane letenja znači da ruski ili sirijski avioni više ne smeju da uzleću. To bi u svakom slučaju značilo konfrontaciju. Kako će se to razvijati u ovom trenutku ne znamo, ali u svakom slučaju situacija je alarmantna - smatra Liders.

Navodi se da je američka vlada reagovala na navodni napad bojnim otrovom u Idlibu i taj napad pripisuje Asadovom režimu. Upitan o tome koliko je sigurno da iza napada stoji Asadov režim, Liders odgovara da "nema nikakvih sigurnih informacija o tome šta se u Idlibu stvarno dogodilo" i dodaje da je "zamisliva svaka interpretacija, nedostaju nam jednostavno pouzdane činjenice".

Foto: Tanjug

- Jasno je, međutim, da je Idlib bio samo povod za ovaj vojni napad, koji geostrateški ima drugu pozadinu. Radi se o tome da SAD nisu spremne da prihvate rusku i iransku dominaciju u Siriji.

Foto: Tanjug

Trampova vlada se i dalje ne slaže da se Iran prihvati kao fakor moći u tom regionu. Da je bilo po Trampu već bi bio otkazan nuklearni sporazum s Iranom, koji je sklopljen 2015. u vreme Obame. Mislim da ovde imamo taktiku malih koraka postepene konfrontacije, koja, međutim, neće voditi ničemu osim još većem razaranju Sirije - zaključuje Liders.

#Rat

#Rusija

#SAD

#Sirija

'