AKTUELNO

U Melburnu su danas stupile na snagu mere karantina koje će važiti tokom narednih šest nedelja, prenela je agencija Rojters.

Ove mere ponovo su uvedene nakon što je došlo do porasta broja zaraženih, a stanovnicima Viktorije biće zabranjen ulazak u druge države Australije, kako bi se sprečio drugi talas epidemije.

Australija je izbegla veliki broj zaraženih korona virusom, kakav je zabeležen u mnogim drugim zemljama širom sveta. Međutim, pogoršanje epidemiološke situacije u Melburnu dovelo je do toga da vlasti države Viktorija ponovo uvedu mere karantina u ovom gradu sa oko pet miliona ljudi, drugom po broju stanovnika u Australiji.

U Viktoriji je u toku prethodna 24 sata korona virus potvrđen kod još 165 osoba, što predstavlja porast u odnosu na prethodni dan u kojem su zabeležena 134 nova slučaja.

 Ostale države Australije su u toku prethodnih nekoliko nedelja imale tek po nekoliko novoobolelih dnevno, ili čak nijednog, i nastavljaju sa ublažavanjem mera u cilju oporavka ekonomije.

 Međutim, australijski premijer Skot Morison upozorio je građane da se ne opuštaju i da nastave da poštuju mere zaštite od korona virusa, čak i u onim delovima zemlje u kojima zaraženih više nema. 

 Vlasti Kvinslenda saopštile su da će svim putnicima koji dolaze iz Viktorije biti zabranjen ulazak u ovu državu, a to važi i za sve one koji su voljni da plate obavezan dvonedeljni karantin u hotelu. 

Ova država Australije otvoriće svoje granice za putnike iz svih drugih država u petak. Novi Južni Vels je granicu za putnike iz Viktorije već zatvorio, a isto je učinila i država Južna Australija. 

Tasmanija nije ni otvarala granice za stanovnike Viktorije, a zbog pogrošanja epidemiološke situacije u ovoj zemlji, ova ostrvska država produžila je vanredno stanje uvedeno zbog pandemije do kraja avgusta. 

U ovoj australijskoj državi nije zabeležen nijedan novi slučaj zaraze u prethodnih osam nedelja. 

Zapadna Australija zatvorila je svoje granice ka ostalim saveznim državama na neodređeno još pre razbuktavanja zaraze u Viktoriji. U Australiji je od početka pandemije korona virus potvrđen kod 9.059 osoba, a od posledica zaraze do sada je preminulo 106 ljudi.

#Karantin

#Melburn

#koronavirus