AKTUELNO

Kako navode mediji u Egiptu, bomba je najverovatnije eksplodirala na ulazu u crkvu.

Najmanje pet osoba je mrtvo u eksploziji koja se dogodila u crkvi Svetog Đorđa u egipatskom gradu Tanta.

Vučić uputio saučešće

Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća predsedniku Arapske Republike Egipat Abdelu Fatahu el Sisiju i predsedniku egipatske vlade Šerifu Ismailu povodom bombaških napada u Egiptu, u kom se ističe da je ovo još jedna potvrda da međunarodna zajednica mora da bude ujedinjena u borbi protiv zla koje ne preza ni pred čim.- Duboko smo ožalošćeni i užasnuti stravičnim napadima čiji su cilj bile hrišćanske crkve u Egiptu. Ovi zastrašujući akti koji su se desili na praznik Cveti pokazali su da terorizam ne poštuje svetinje i civilizacijske i kulturne vrednosti. Ovo je još jedna potvrda da međunarodna zajednica mora da bude ujedinjena u borbi protiv zla koje ne preza ni pred čim. U ime Vlade Republike Srbije i u svoje ime, izražavam najdublje saučešće Vama, Vašoj vladi i porodicama koje su izgubile svoje najmilije, a povređenima želje za što brži oporavak - navodi se u telegramu premijera Vučića.

Teagedija se dogodila na veliki hrišćanski praznik Cveti.

Upravo je zbog toga bomba aktivirana rano ujutro, kada se znalo da će u crkvi biti mnogo ljudi.

U decembru, u eksploziji u koptskoj sabornoj crkvi u Kairu, poginulo je 25 osoba, a ranjeno 49, medju kojima je bio veliki broj zzena i dece, podseća britanska agencija.

To je, godinama unazad, bio najsmrtonosniji napad na egipatsku hrišćansku manjinu.

Ovo mesto je bilo više puta na meti islamskih ekstremista. Samo nekoliko nedelja pre napada, Papa Franja je trebao da poseti Egipat.

Rojters prenosi da za ovu nesreću niko nije preuzeo odgovornost.

#Bomba

#Crkva

#Egipat

'