AKTUELNO

Vašington Post piše o novom trendu dobrostojećih Amerikanaca. Radi se o sve većoj kupovini državljanstva drugih zemalja.

Tokom mnogih generacija, američki pasoš garantuje svom vlasniku neprekidno putovanje u mnogim zemljama sveta. Međutim, pandemija koronavirusa Covid-19 promenila je tu situaciju.

Nakon što su države počele da otvaraju svoje granice, mnoge od njih do sada nisu uvrstile Sjedinjene Države na svoju listu kao građani čiji građani mogu ući na njihovu teritoriju zbog epidemije koronavirusa. Upravo je to pokrenulo spomenuti trend bogatijih Amerikanaca, naviknutih na česta putovanja u inostranstvo.

Predsednik finansijske kompanije Arton Kapital, koja je specijalizovana za dobijanje državljanstva kroz investicije u određenoj zemlji, Armand Arton, rekao je da je "saznanje o prednostima posedovanja više od jednog pasoša povećalo".

Ove investicije mogu se odnositi na nekretnine, obveznice, kao i razne poslovne inicijative. Arton je rekao da se potražnja za uslugama njegove kompanije povećala za 30-40 odsto, a cena takvih usluga se kreće od 100.000 dolara za državljanstvo Kariba, do više od dva miliona dolara za pasoše nekih evropskih zemalja.

Motiv kupovine pasoša takođe se promenio: ranije je to uglavnom bilo posledica stvari vezanih za porez, a sada je to pandemija Covida-19. Ali drugi deo američkih klijenata koji traže pasoše drugih zemalja zabrinut je zbog američke politike, što bi moglo negativno uticati na položaj američkog pasoša u svetu.

Dodali bismo da je sve, očigledno, podložno promeni. Do nedavno, ko je mogao zamisliti da se bogati Amerikanci "plaše" ili "stide" svojih američkih pasoša. I još jedna važna stvar: američka viša klasa uglavnom zna šta radi, iz čega se zatim može pročitati da ne veruje previše u skorašnji izlazak Amerike iz zdravstvene krize, ali i u poboljšanje imidža svoje zemlje u svetu; i drugo, poteze bogatih Amerikanaca pre ili kasnije obično slede svi ostali građani, naravno u zavisnosti od njihovih mogućnosti.

Stoga ne bi bilo iznenađujuće da se u doglednoj budućnosti broj Amerikanaca s dvojnim državljanstvom uzdiže do nekih nezamislivih nivoa - mnogo karakterističnijih za slabe, nerazvijene i nestabilne zemlje čiji građani masovno teže egzodusu u bolji život - nego prva svetska supersila.

#Amerika

#kupovina

#pasoš