AKTUELNO

Kako bi se proizvod klasifikovao kao čokolada, on mora da sadrži krute komade čokolade, što bela čokolada nema.

Bela čokolada je hrana koja stvarno deli ljude - ili je obožavaju ili im se uopšte ne sviđa. Ako ste neko ko s ponosom proglašava belu čokoladu vašom omiljenom vrstom čokolade, sa žaljenjem vas obaveštavamo da bela čokolada zapravo nije čokolada.

Iako bi vam se, naravno, oprostilo kad ste pomislili da je čokolada, jer reč čokolada stvarno postoji u njenom imenu, bela čokolada se tehnički klasifikuje kao čokoladni poslastičarski proizvod, a ne čista čokolada jer ne sadrži nikakve krute komade čokolade.

Napravljena je korišćenjem mešavine kakao maslaca, šećera, mlečnih proizvoda, vanile i emulgatora poznatog kao lecitin.

Foto: Pixabay.com

Stručnjaci za hranu objasnili su razliku između čokolade i bele čokolade. - Kad se kakao zrna uklone iz njihovih mahuna, fermentiraju, osuše, prže, otvore i izvade, a ljuske odbace, ostaje samo maleni deo čokolade. Zatim se samelju u pastu koja se zove čokoladni liker. Čokoladni liker može se razdvojiti na kakao komadiće koji daju ukus, i kakao maslac, koji je mast. Proizvod mora da sadrži komadiće kakaa kako bi se klasifikovao kao čokolada, a bela čokolada ima samo kakao maslac - tvrde stručnjaci.

Nakon što se ova informacija podelila na društvenim mrežama, mnogi su ostali šokirani i nazvali belu čokoladu ‘lažnom.’ - Bela čokolada je lažna. Ne bi trebala da se zove čokolada - komentarisao je jedan korisnik. - Istina o beloj čokoladi slomila mi je srce - otkrila je jedna korisnica.

#Bela čokolada