AKTUELNO

Koronavirus je prvi put otkriven na tržištu koje je krajem prošle godine prodavalo morsku hranu i divlje životinje u centralnom kineskom gradu Vuhan.

Vlasti u Kini pronašle su koronavirus na pakovanju uvezene smrznute morske hrane koja je stigla iz severoistočnog lučkog grada Dalian, a koja se nedavno borila protiv velikog broja slučajeva, saopštila je u utorak lokalna vlada.

Virus je pronađen na ambalaži smrznute morske hrane koju su kupile tri kompanije u Jantaiju, lučkom gradu u istočnoj provinciji Šandong.

Gradska vlada u Jantaiju je u saopštenju rekla da su plodovi mora potekli iz uvezene pošiljke koja je sletila u Dalian, ali nije rekla odakle potiče.

U julu su carinici u Dalianu, glavnoj luci u provinciji Liaoning, pronašli koronavirus u pakovanju smrznutih škampa uvezenih iz Ekvadora, a Kina je tada obustavila uvoz od tri ekvadorska proizvođača škampa.

Koronavirus je prvi put otkriven na tržištu koje je krajem prošle godine prodavalo morsku hranu i divlje životinje u centralnom kineskom gradu Vuhan.

Neki morski plodovi koje su kupile tri Jantaj kompanije prerađene su za izvoz, dok je ostatak bio čuvan u hladnom skladištu i nije ušao na tržište, saopštila je vlada.

Na pitanje da li je koja od prerađenih morskih plodova izvezena, član osoblja jedinice za reakciju na epidemiju koronavirusa u Jantaiju odbio je da to precizira, pozivajući se na izjavu gradske vlasti u Jantaiju.

Vlasti su zapečatile robu, rekla je gradska vlast.

Svako ko je bavio robom bio je pod karantinom i testirao je negativnost za Covid-19, rečeno je.

Poslednja epidemija Covid-19 u gradu Dalian počeka je krajem jula, a prvi slučaj je bio zaposleni u kompaniji za preradu plodova mora.

Do 9. avgusta Dalian je prijavio ukupno 92 slučaja.

#Kina

#koronavirus