AKTUELNO

Dok na ulicama širom Belorusije četvrti dan zaredom traju demonstracije, sa tamošnje državne televizije stiže snimak nastao nakon hapšenja učesnika protesta.

Šestoro krvavih i modrih demonstranata policija ponižava u pritvoru, "preslišavajući" ih da li će ikada više u životu "organizovati revoluciju". Dvema devojkama i četvorici mladića, koji su najpre po naredbi morali da se okrenu ka zidu sa rukama u lisicama na leđima i pognu glave, policija je iznudila negativne odgovore.

"Ne, ne, ne", "Nikad u svom životu", izmoreno govore mladi ljudi dok ih policija "postrojava".

U Minsku se i večeras održavaju protesti zbog šestog predsedničkog mandata Aleksandra Lukašenka. Veliki broj građana smatra da su izbori bili neregularni, a izborni rezultati falsifikovani, što je bio razlog da izađu na ulice u nedelju, 9. avgusta, kada je saopšteno da je Lukašenko osvojio 80,08 odsto glasova.

Beloruske vlasti obelodanile su da su u prethodna tri dana uhapsile više od 6.000 demonstranata. Iz Evropske unije stižu oštra upozorenja na adresu aktuelnog predsednika Lukašenka da pod hitno oslobodi sve uhapšene, u suprotnom ga čeka scenario koji mu se nimalo neće dopasti.

#Belorusija

#Policija

#Protest

#minsk