AKTUELNO

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u utorak da bi okončanje "nelegitimnih sankcija" protiv država poput njegove moglo da podstakne svetsku pprivredu pogođenu korona virusom i otvori nova radna mesta.

U govoru emitovanom na početku godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN koje se ove godine zbog pandemije održava virtuelno, naglasio je potrebu za multilateralnom saradnjom protiv bolesti koja pogadja čitav svet.U govoru donekle neuobičajenom za ruskog lidera koji često govori oštro, Putin je na skupu poodom 75. godišnjice Ujedinjenih nacija rekao da zemlje moraju bolje da sarađuju u borbi protiv virusa i drugih globalnih problema.

"Oslobađanje svetske trgovine od barijera, zabrana, ograničenja i nelegitimnih sankcija bila bi velika pomoć u revitalizaciji globalnog rasta i smanjenju nezaposlenosti", rekao je on.

Putin godinama insistira na okončanju sankcija SAD i Evropske unije nametnutih Moskvi jer je 2014. anektirala ukrajinski Krim, optužena i za mešanje u američke izbore 2016. godine i druge akcije. Moskva aneksiju Krima smatra legitimnom i negira mešanje u glasanje koje je Donaldu Trampu dalo mesto predsednika SAD.

Putin je upozorio druge zemlje protiv "mešanja" u unutrašnje poslove i rekao je da "sajber-bezbednost takođe zaslužuje najozbiljnije razmatranje u Ujedinjenim nacijama", ne pominjući ruske "trolove" i "hakere" optužene za manipulisanje američkim javnim mnjenjem 2016. godine.Putin je pozvao na jedinstvo, a sve zemlje i da potvrde svoju posvećenost Povelji Ujedinjenih nacija i međunarodnom pravu, žaleći se na "deficit humanosti i dobrote" među državama usred pandemije.

Nekoliko puta je naglasio doprinos Sovjetskog Saveza pobedi nad nacistima u Drugom svetskom ratu - sukobu koji je iznedrio Ujedinjene nacije. Uprkos pozivima na duboku reformu Ujedinjenih nacija, Putin je rekao da bi pet stalnih članica Saveta bezbednosti trebalo da zadrže svoje pravo veta i rekao da su se njihovi lideri dogovorili da se sastanu kada pandemija to dozvoli.

"U međusobno povezanom, međusobno zavisnom svetu, u vrtlogu međunarodnih događaja, neophodno je delovati zajedno i oslanjati se na principe međunarodnog prava sadržane u Povelji Ujedinjenih nacija", rekao je on.

#Vladimir Putin