AKTUELNO

Uoči izbora, nakon sinoćnjeg napada, pojačane su mere bezbednosti.

Osumnjičeni za kojim su tragale francuske vlasti posle pucnjave u Parizu, predao se belgijskoj policiji, saopštio je danas portparol francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Muškarac za kojim su belgijske vlasti raspisale poternicu predao se u policijskoj stanici u Antverpenu - kazao je za AFP portparol francuskog MUP-a Pjer-Arni Brande.

Francuska je u potpunosti mobilisala svoje bezbednosne snage, uključujući i elitne jedinice, da bi se osigurala bezbednost građana tokom predstojećih predsedničkih izbora, a posle pucnjave u centru Pariza, izjavio je danas premijer Bernar Kaznev.

Napadač u Parizu već bio hapšen

Napadač koji je u Parizu u pucnjavi ubio jednog, a ranio dvojicu policajaca bio je priveden krajem februara zbog pretnje policiji, ali je potom pušten, javio je danas AP. Ovu informaciju su američkoj agenciji potvrdila dvojica neimenovanih francuskih zvaničnika. Si-En-En je objavio da je napadač, koji je inače državljanin Francuske, u februaru ove godine priveden zbog sumnje da je planirao da ubije policajce, ali je pušten zbog nedostatka dokaza. CNN navodi da je osumnjičeni 2001. godine optužen da je pucao na dvojicu policajaca, nakon što su ga zaustavili radi kontrole. Nakon što je priveden, tokom ispitivanja, ugrabio je pištolj drugog policajca i pucao tri puta u njega. Povezan je i sa nasilnim krađama. Optužen je za tri tačke pokušaja ubistva 2005. godine, od kojih dve protiv policajaca. Jedan od Si-En-En-ovih izvora navodi da je osumnjičeni bio pod istragom Generalnog direktorata za unutrašnju bezbednost Francuske (DGSI).

Kaznev je, posle vanrednog sastanka sa najvišim bezbednosnim zvaničnicima, rekao da su elitne jedinice u stanju najviše pripravnosti zbog izbora. Elitne jedinice će, kako je naveo, biti podrška za 50.000 policajaca već određenih za obezbeđivanje izbora, preneo je Rojters.

-Vlada je potpuno mobilisana. Ne sme da se dozvoli da bilo šta omete osnovni demokratski proces naše zemlje. Na nama je da ne dozvolimo da se prepustimo strahu, zastrašivanju i manipulacijama, koje idu na ruku neprijatelju - naveo je Kaznev u saopštenju. Prvi krug izbora u Francuskoj je u nedelju, a drugi 7. maja.

#Bezbednost

#Napad

#Pariz

'