AKTUELNO

Nekoliko lovaca snimili su zastrašujući snimak zemljotresa koji je u nedelju pogodio Italiju.

Zemljotres je bio jačine 6.6 po Rihteru, a epicentar je bio u planinskom delu Italije. Lovci su se zadesili na obronku jedne od planina, a snimak pokazuje svu silu koju je oslobodila priroda.

Takođe, italijanski mediji navode da je ovaj zemljotres, najjači u poslednjih 40 godina, rascepao planinu Monte Vetore. Još uvijek se ne zna koliko je duboka pukotina, ali je ovo užasavajuća vizualna metafora koliko je stravičan bio ovaj zemljotres.

Stotinu slabijih zemljotresa pratili su ovaj jak potres, a stručnjaci predviđaju da će zemlja nastaviti da se trese i ubuduće. Jedan od tih potresa, kako se strahuje, mogao bi da uzrokuje veliko klizište, i da se vrh planine odlomi.

Poslednji zemljotres je deo serije potresa koji su počeli s onim u avgustu, jačine 6.2 po Rihteru. Epicentri su unutar Apenina, planinskog lanca koji se pruža kroz Italiju.

Ono što je neobično jeste da se u ovako kratkom vremenu dese dva jaka zemljotresa – obično prođe prilično vremena da se nagomila potrebna količina energije za potres ove jačine.

U oblastima u Italiji koje je u nedelju pogodio zemljotres jačine 6.5 stepeni po Rihterovoj skali, tlo je pomereno za 70 centimetara, saopštili su danas italijanski naučnici, javlja AFP.

Satelitskim snimcima je utvrđeno da je potres koji je u nedelju uzdrmao Italiju deformisao površinu veću od 130 kvadratnih kilometara, navodi se u saopštenju italijanskog Nacionalnog istraživačkog centra.

S. P.

'