AKTUELNO

Papa Franja u Kairu prenosi poruku mira i ohrabruje toleranciju prema religijskim manjinama.

Papa Franja stigao je danas u dvodnevnu posetu egipatskoj prestonici Kairo. Tom prilikom bezbednost je vidno pojačana usled napada koje su pre tri nedelje izvršili islamski ekstremisti.

Foto: Tanjug

Papina poseta odvija se tri nedelje nakon što su ekstremisti Islamske države izvršili napade na koptske crkve na hrišćanski praznik Cveti, u kojima je poginulo više od 45 osoba.

Papa će u Kairu učestvovati u nizu simboličnih sastanaka sa vrhovnim poglavarima verskih zajednica i političkim liderima, kao i na međunarodnoj mirovnoj konferenciji.

Prvo će se sastati sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem i sa patrijarhom koptske pravoslavne crkve Tavardosom Drugim i pomoliti se za žrtve kobnog napada.

On će posetiti i 1.000 godina stari islamski univerzitet Al Azhar, gde će se privatno sastati sa velikim imamom, šeikom Ahmedom el Tajebom i učestvovati na popodnevnoj mirovnoj konferenciji.

Vatikanski državni sekretar kardinal Pjetro Parolin izjavio je da je cilj ove posete da prenese poruku mira državi pogođenoj napadima islamskih ekstremista i da ohrabri kulturu poštovanja i tolerancije prema religijskim manjinama.

Ulice u okolini koptske crkve i vatikanske ambasade, kojima će papina kolona vozila prolaziti, zatvorene su za saobraćaj, a naselje Zamalek u dolini Nila, gde će papa provesti noć, prepuno je policije. Takođe, policajci u čamcima patroniraju Nilom ispred ambasade Vatikana.

Pripadnici snaga bezbednosti nalaze se na svakih 100 metara na putu od aerodroma koji je udaljen 20 kilometara, a na koji je papa sleteo, a oklopna vozila parkirana su ispred predsedničke palate, gde će papa prvo pristići.

Foto: Tanjug

#Egipat

#Papa Franja

#Poseta

'