AKTUELNO

Izbor Džozefa Bajdena za predsednika SAD doneo bi značajne, ali ne nagle promene, smatraju sagovornici Pinka, uz ocenu da ne mora dođi do zahlađenja odnosa sa Srbijom. Istovremeno, smatraju da, kada je u pitanju normalizacija odnosa Beograda i Prištine težište bude vraćeno na EU.

Autorka knjige "Kina u Evropi" dr Sanja Arežina smatra da ukoliko Bajden bude preuzeo predsednički mandat 20. januara možemo očekivati značajne promene u odnosu na ovih prethodnih četiri godine Trampovog mandata.

- Očekivano je da će se vratiti multilateralizmu, da će SAD početi da učestvuju u međunarodnim organizacijama i trudiće se da obezbede neku vrstu konsenzusa, pogotovo kada je Kina u pitanju i to u smislu da ne bude direktno suprotstavljanje Kini nego da korz konsenzus sa saveznicima sa kojima će takođe pokušati da obnove odnose, postigne promenu određenih pravila koja bi dovela do toga da Kina buda smanjena kao konkurent u svetu – objasnika je Arežina.

Kako kaže, očekuje se popravljanje odnosa sa EU, povratak u Pariski sporazum, ponovno ulaženje u Trans-pacifički sporazum, pokušaj obuzdavanja Kine zajedno sa saveznicima.

Ne treba očekivati nagle promene, već će to biti postepeni prelazak u neku drugu vrstu odnosa, kroz ponovno sklapanje saveza koji su narušeni.

Predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković kaže da je korona jedan od problema koji će Bajden zadržati iz Trampovog perioda, a za koji Tramp nije svakako kriv.

On je ukazao da je Tramp imao veoma zanimljiv politički pristup.

- Srbija treba da se drži svojih interesa, da posmatra stvari globalno i deluje lokalno - istakao je Vuković i govoreći o sporazumu u Vašingtonu naglasio da će republikanci i dalje biti značajan faktor na političkoj sceni SAD.

Ocenio je da nikome ne bi bilo u interesu da se nas kada je reč o ideji o resetovanju, otopljavanju odnosa sa Srnijom, vrati korak unazad.

Miroslav Stojanović, dugogodišnji dopisnik "Politike" iz Bona i Berlina, ističe da je Donald Tramp prvi predsednik koji je EU praktično označio kao neprijateljsku organizaciju, Nemačku je posebno uzimao na nišan iako je to postojbina njegovih predaka.

- To je jedna velika lista žarišnih tačaka koje su inače opterećivale odnose između Berlina i Vašingtona i oni su sada na najnižoj tački. Nemci su sa velikim olakšanjem prihvatili činjenicu da će verovatno 46. predsednik biti Bajden – naveo je Stojanović.

Kako je rekao, ipak ne treba očekivati da će Bajden da odustane od nekih stvari – poput borbe protiv Severnog toka.

- U našoj javnosti je bilo više simpatija i naklonosti prema trampu, ne bez razloga. Zato što isti su u suštinskim stvarima kada govorimo o KiM i Tramp nikada nije rekao da je protiv nezavisnosti takozvanog Kosova ali je put do normalizacije odnosa Beograda i Prištine drugačiji nego što će biti sa Bajdenom – ocenio je Stojanović.

Prema njegovim rečima, Bajden je zatočenik predubećenja prema Srbiji i ako iz toga ne izađe mislim da će odnosi biti hladniji.

- Kada je reč o odnosu Beograda I Prištine težište će biti preneto na EU, na Nemačku posebno – dodao je Stojanović.

#Džozef Bajden

#Kim

#Srbija