AKTUELNO

Država Džordžija počeće ručno prebrojavanje glasova sa američkih predsedničkih izbora, rekao je državni sekretar Bred Refensperger.

„To će pomoći da se izgradi poverenje i biće u isto vreme revizija, ponovno prebrojavanje i popravljanje eventualnih grešaka. Biće to težak posao“, rekao je Refensperger, prenose američki mediji.

Foto: Tanjug AP/Brynn Anderson

Kako je najavio, ručno će biti prebrojani glasovi iz svih 159 okruga Džordžije.

Do sada je 97 okruga poslalo finalne rezultate, rekao je Refensperger i dodao da je trenutna razlika između dva kandidata oko 14.000 glasova. On je naglasio da njegova kancelarija ispituje prijave za sve moguće neregularnosti i dodao da će „biti prebrojan svaki zakoniti glas“.

​Odluka vlasti Džordžije došla je posle zahteva Republikanske partije iz te države, koja je zahtevala novo ručno prebrojavanje glasova pre nego što rezultati budu verifikovani. Republikanci su naveli da je postojao niz grešaka širom države u brojanju glasova.

Međutim, državni sekretar tvrdi da odluka o ručnom prebrojavanju nije doneta na zahtev Trampove partije, već zbog toga što je to „najracionalnija odluka s obzirom na nacionalni značaj predsedničke trke i zbog male razlike u glasovima“.

#Donald Tramp

#brojanje

#glasovi