AKTUELNO

Kandidatkinja krajnje desnice za predsednika Francuske, Marin Le Pen, poručila je da bi, u slučaju da u nedelju pobedi u odlučujućem krugu izbora, odmah pokrenula pregovore o reformama EU koje bi omogućile Francuskoj da povrati nacionalni suverenitet.

Liderka stranke Nacionalni front izjavila je to u intervjuu Rojtersu dan uoči debate sa nezavisnim centrističkim protivkandidatom Emanuelom Makronom.

Kako je precizirala, pregovori sa UN obuhvatili bi odbacivanje evra i povraćaj kontrole Francuske nad svojim granicama, kao i mogućnost da njena zemlja sama odlučuje o svom zakonodavstvu.

Ti pregovori bi, prema njenim rečima, mogli da traju od šest do osam meseci, nakon čega bi Francuska održala referendum o svom članstvu u Uniji.

Foto: Tanjug AP

Ukoliko bude zadovoljna ishodom pregovora sa EU, kaže Le Pen, ona bi preporučila Francuzima da glasaju za ostanak u tom bloku, dok bi u suprotnom pozvala glasače da podrže izlazak zemlje iz Unije, sledeći primer Britanije posle istovetnog referenduma održanog prošlog leta.

Liderka krajnje desnice je navela i da bi njeno prvo putovanje u inostranstvo bilo u Brisel, sedište EU, gde bi obavestila lidere država članica Unije o namerama Francuske.

Evropska komisija, međutim, ne bi bila dobrodošla na tom sastanku,, napomenula je Le Pen.

Upitana šta bi rekla nemačkoj kancelarki Angeli Merkel na prvom sastanku s njom, Le Pen kaže da bi joj rekla: "Francuska će se od sada boriti za interese Francuske".

Kandidatkinja Nacionalnog fronta je, u intervjuu britanskoj agenciji pet dana uoči odlučujućeg glasanja za predsednika Francuske, ponovila da želi da Francusku izvuče iz evrozone i izrazila nadu da će Francuzi u džepovima za dve godine imati nacionalnu valutu.

Foto: Tanjug AP

Kako kaže, namerava da jedinstvenu evropsku valutu zameni drugom, "labavijom" vrstom valute koja bi postojala paralelno sa nacionalnom.

"Cilj je da se evro kao jedinstvena valuta transformiše u zajedničku valutu, povratkom na pretka evra, ECU, kao jedinicu koja nije sprečavala nijednu zemlju da ima sopstvenu valutu", objasnila je.

Le Pen smatra da evro nepotrebno opterećuje francusku ekonomiju i smatra da bi nova nacionalna valuta bolje štitila ušteđevinu francuskog naroda, a sadašnju francusku vladu je optužila da "plaši" glasače nagovarajući ih da misle drugačije.

"Ubeđena sam da neće biti bankarske krize", istakla je Le Pen, odgovarajući na pitanje da li bi francuski pregovori o napuštanju EU mogli da izazovu gužve u francuskim bankama.

Na pitanje da li bi uvela kontrolu odliva kapitala ukoliko štediše ipak nagrnu u banke da povuku svoj novac, ona kaže da bi "takvo rešenje moglo da se zamisli na par dana, ali se to ipak neće dogoditi".

#Brisel

#Francuska

#Marin Le Pen

'