AKTUELNO

U Nemačkoj je u poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminulo 389 ljudi čime je ukupan broj žrtava pandemije dostigao 15.160.

Registrovano je još 22.268 tako da je od početka pandemije zaraženo 983.588, pokazuju današnji podaci Instituta za zarazne bolesti Robert Koh.

U Nemačkoj su na snazi restriktivne mere koje uključuju zatvaranje restorana, barova, sportskih i zabavnih objekata, ali škole, prodavnice, frizeri rade, prenosi Rojters.

Nemačka kancelarka Angela Merkel dogovorila se sa liderima 16 nemačkih saveznih država da mere protiv širenja korona virusa ostanu na snazi do 20. decembra, dodajući da je vrlo verovatno da će mere ostati na snazi sve do januara.

Cilj mera je da se broj slučajeva na 100.000 stanovnika sa sadašnjih 140 smanji ispod 50.

Foto: Tanjug AP/Martin Meissner

- Broj infekcija i dalje je na previsokom nivou - rekla je juče Merkel novinarima, ali je dodala da će mere biti olakšsane tokom božićnih praznika.

"Restriktivne mere možda i u januaru"

Merkelova je danas u Bundestagu rekla da će restriktivne mere radi smanjenja širenja korona virusa u Nemačkoj biti na snazi do kraja decembra, a možda i duže.

- S obzirom na veliki broj infekcija, pretpostavljamo da će restrikcije koje su na snazi pre Božića nastaviti da važe do početka januara, verovatno za veći deo Nemačke - rekla je ona.

Merkel je rekla da porast broja novih slučajeva korona virusa, kao i smrtnih predstavljaju razlog za zabrinutost.

- Moramo da kažemo, nažalost, da ne možemo da obećamo ublažavanje mera za Božić i Novu godinu - dodala je ona.

#Nemačka

#koronavirus