AKTUELNO

Šest ljudi, uključujući nekoliko lekara, završilo je u zatvoru u Kini zbog ilegalnog uzimanja organa od ljudi poginulih u nesrećama, javili su lokalni mediji.

Grupa je prevarila porodice preminulih ubeđujući ih da će zvanično donirati organe preminulog. Između 2017. i 2018. godine, lekari su tako ilegalno pribavili jetru i bubrege 11 osoba u bolnici u provinciji Anhui. Kina se već neko vreme bori sa nestašicom organa jer broj donacija ne zadovoljava potražnju bolesnih.

Prema lokalnim medijima, četiri lekara visokog ranga koji su nabavljali organe u bolnici bili su uključeni u lanac trgovine ljudskim organima. Oni se navodno namerili na porodice onih koji su imali cerebralne hemoragije ili one koji su umrli u automobilskim nesrećama, piše BBC.

Rukovodilac odeljenja za intenzivnu negu Jang Suksun prišao bi članovima porodice i pitao ih da li bi donirali organe voljene osobe. Članovi porodice su potom potpisali lažni obrazac za doniranje organa. Lekari bi potom telo iznijeli iz bolnice usred noći i prebacili u kombi napravljen da izgleda kao vozilo hitne pomoći. Tada bi iz tog kombija vadili organe i prodavali ih pojedincima ili drugim bolnicama. Vlasti su otkrile grupu za trgovinu ljudskim organima kada je sin jedne od žrtava postao sumnjiv.

Nekoliko meseci nakon majčine smrti 2018. godine, Shi Ksianglin je ponovo proverio dokumente koje je njegova porodica dobila kada je pristala na doniranje organa i otkrila nekoliko nepravilnosti, poput praznih redova u obrascima. Zatim je poslao upit bolnici i vlastima i utvrdio da oni nisu imali informacije o doniranju organa njegove majke.

Kontaktirao je Janga Suksuna i pitao šta se dogodilo, na šta mu je šef odeljenja intenzivne nege ponudio veću sumu novca ako „drži jezik za zubima“.

#Kina

#trgovina organima