AKTUELNO

Moskva će tesko prihvatiti zahtev izabrane predsednice Moldavije, Maje Sandu, koja je zatražila da se povuku ruske mirovne snage iz Transnistrije (Pridnjesterovska Moldavska Republika), rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

- Nije nam baš jasno šta je Sandu mislila kada je rekla da bi trebalo da se povuku ruske mirovne snage, ali to neće pomoći rešavanju pitanja i biće zaista teško prihvatiti ovakav neodgovoran zahtev - rekao je Lavrov, a preneo TASS.

Prema njegovim rečima, održavanje dobrih odnosa sa bilo kojom državom "zahteva da se poštuju interesi obe strane, kao i prethodni sporazumi".

Ruski ministar spoljnih poslova je naglasio da ruski su mirovnjaci postavljeni u konfliktnoj zoni u skladu sa dogovorima koji je postigla radna grupa "Pet plus dva", pod pokroviteljstvom OEBS.

Lavrov dodaje da je cilj mirovnjaka da održe mir u regiji.

- Postoji još jedna grupa ruskih trupa koje čuvaju skladišta municije u Kobasani. Skladišta su u lošem stanju i moglo bi da dođe do ozbiljnog incidenta, ukoliko niko ne ostane da nadgleda mesto - upozorio je Lavrov.

Ruski ministar je naglasio da, nakon što je istekao krajnji rok u procesu rešavanja spora oko Transnitrije, više od polovine ruske municije izvučeno iz te oblasti i deaktivirano.

- Međutim, kada je Kišinjev prestao da implementira sporazum, Transnitrija je odbila da povuče municiju. Ruski ministar odbrane Sergej Ssojgu je ranije rekao da smo bili spremni da deaktiviramo te opasne alatke koje su u lošem stanju, ali Kišinjev i Tiraspolj moraju da sarađuju kako bi do toga došlo - naglasio je Lavrov.

#Sergej Lavrov