AKTUELNO

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je danas da ostaje na snazi zabrana putovanja između SAD i Kanade, u oba smera, izuzev u bitnim slučajevima, i tako će ostati dok se situacija sa korona virusom "drastično ne popravi u celom svetu".

Kanada i SAD imaju limitirane prelaske granica još od marta, a odluku da produže ovakve mere dogovaraju iz meseca u mesec.

- Dok se Kovid-19 ne stavi pod kontrolu u svetu, nećemo da olakšavamo mere na granici - rekao je Trudo za kanadski javni servis, a preneo AP.

On je dodao da Kanada ima sreću da trgovina nije zaustavljena.

- Neverovatno smo srećni što trgovina najosnovnijim životnim namirnicama, poljoprivrednim i farmaceutskim proizvodima nije stala, nego se odvija u oba pravca. Ali, ljudi ne putuju, smatram da je to vrlo bitna stvar - naveo je Trudo.

Kanadski premijer je rekao da je očigledno da izabrani predsednik SAD Džo Bajden ima drugačiji pristup pandemiji nego Donald Tramp, ali da je situacija u Americi ozbiljna i da će biti potrebno vreme da se to promeni.

Do pandemije, dnevno je granicu prelazilo oko 400.000 ljudi, a 75 odsto izvoza Kanade ide upravo u SAD.

Trudio je bio na udaru opozicije, koja tvrdi da Kanađani neće biti među prvim nacijama koje će dobiti vakcinu protiv korone, već će se prvo vakcinisati stanovnici zemalja u kojima su napravljene.

Međutim, Trudo je danas izjavio da je Kanada bila među prvima koja je od Moderne naručila vakcinu.

- Imamo garancije da će prve isporuke koje Moderna bude slala u svet doći kod nas, ukoliko vakcinu odobri regulatorno telo - otkrio je Trudo.

#Džastin Trudo

#Kanada