AKTUELNO

Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping priredio je u Velikom Domu naroda u Pekingu večeru dobrodošlice gostima i učesnicima Foruma "Pojas i put za međunarodnu saradnju", a kojoj prisustvuje i premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na gala večeri kineski orkestar je, izmedu ostalog, odsvirao i srpsku pesmu "Tamo daleko", koju su slušali Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan i drugi svetski lideri.

Foto: Promo

Peking je ovih dana ekonomski centar sveta zbog foruma "Jedan pojas - jedan put", ulice glavnog grada Kine su umivene i maksimalno ukrašene, a po oceni mnogih grad nikad nije bio lepši. Sve izgleda glamurozno, a ništa manje luksuzno nije ni unutar odaja u kojima se okupljaju politicki i ekonomski lideri sveta.

Foto: Promo

Kinezi ništa ne prepuštaju slučaju - svaki tanjir na gala večeri ima poseban vez, svaka kašika, viljuška, nož postavljeni su milimetarski precizno, srazmerno jedni udaljeni od drugih. Koliko gostiju, toliko i konobara na usluzi za svakog gosta, spremni da u trku ispune želje.

Foto: Promo

Tu su i nezaobilazne kineske skulpture koje ukrašavaju stolove u sali. Domaćini, međutim, nisu otkrili koliko sav glamur košta. Posle večere organizovana je spektakularna kineska opera, koja će biti održana u Domu naroda.

Premijer Vučić, drugog dana posete Kini prisustvovao je otvaranju Foruma i imao razgovore sa velikim brojem državnika među kojima i sa Si Djinpingom, predsednikom Ruske federacije Vladimirom Putinom.

Vucić je takođe imao i niz sastanaka sa predstavnicima velikih kineskih kompanija zainteresovanih za investiranje i ekonomsku saradnju sa Srbijom, a prisustvovao je i potpisivanju više sporazuma među kojima i Memorandumi sa CRBC o izgradnji dela Koridora 11 i "Fruškogorskog koridora".

U delegaciji koju predvodi premijer su i potpredsednica Vlade i ministarka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukuru Zorana Mihajlović, ministar privrede Goran Knežević, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i gradonačlenik Beograda Siniša Mali.

#Aleksandar Vučić

#Kina

#Večera

'