AKTUELNO

Predsednik Rusije Vladimir Putin se od dolaska na vlast pridržava običaja i tradicije proslavljanja Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Tako šef Kremlja godinama za ovaj praznik obiđe neki od mnogobrojnih hramova u najvećoj pravoslavnoj zemlji na svetu.

Zaraženi saradnici

Međutim, ova godina je zbog pandemije virusa korona drugačija od svih prethodnih. Rusija je četvrta zemlja u svetu po broju zaraženih - 3.284.384, dok je osma po broju preminulih - 59.509. Iz Kremlja ni ove godine nisu želeli da otkriju Putinove planove za Božić, a spekuliše se da je malo verovatno da će 68-godišnji predsednik rizikovati da se zarazi koronavirusom odlaskom u crkvu, među vernike.

Od izbijanja pandemije Putin je većinu sastanaka s najbližim saradnicima održavao preko video-linka. Izbegao je bliski susret s koronom iako su od virusa bili oboleli njegov portparol Dmitrij Peskov i premijer Mihail Mišustin.

Prošlogodišnji Božić, kako prenosi Raša tudej, Putin je obeležio u Damasku, gde je u društvu predsednika Bašara el Asada posetio najstariju pravoslavnu crkvu, kao i džamiju u kojoj se čuvaju relikvije Jovana Krstitelja. Podsećamo, predsednik Rusije je ponoćnu službu proveo u Crkvi Preobraženja u rodnom Sankt Peterburgu. Upravo u ovoj crkvi je Putin tajno kršten kada je bio dečak. Posle desetak sati on se pojavio na drugom kraju sveta, pokazujući time podršku sirijskom lideru i savezniku na Bliskom istoku.

Uskrs u Moskvi

Ruski lider ranije je najradosniji praznik provodio u hramovima širom zemlje. Pre četiri godine Putin je Božić dočekao u Crkvi Presvete Bogorodice u selu Otrandoje u Voronježu, hramu koji je bio zatvoren 60 godina tokom SSSR. Za Božić 2006. Putin se nije libio da praznik provede u Jakutsku, u kojem je u tom trenutku temperatura bila 50 stepeni ispod nule. Iz Kremlja je ranije potvrđeno da je Putin Novu godinu dočekao u krugu najuže porodice i bliskih prijatelja. Odranije je poznato da se Putin pridržava pravila da Uskrs provodi u Moskvi, kada posećuje Hram Hrista Spasitelja.

#Božić

#Vladimir Putin