AKTUELNO

Demokrate u Predstavničkom domu američkog Kongresa danas će zvanično objaviti svoju rezoluciju o opozivu predsednika Donalda Trampa, optužujući ga za "podsticanje pobune" i ulogu koju je imao u prošlonedeljnom upadu u Kapitol.

Član o opozivu, koji će biti predstavljen večeras po srednjoevropskom vremenu kada se Dom sastane, ukazuje na Trampove ponovljene tvrdnje da je pobedio na izborima i njegov govor okupljenima 6. januara pre nego što su pro-Trampovi izgrednici upali u Kapitol, prenosi CNN.

Takođe se citira Trampov poziv sa republikanskim državnim sekretarom iz Džordžije, gde ga je predsednik pozvao da "pronađe" dovoljno glasova da Tramp pobedi u toj državi.

„U svemu tome, predsednik Tramp je ozbiljno ugrozio bezbednost Sjedinjenih Država i vladinih institucija“, stoji u rezoluciji.

Dodaje se da je "pretio integritetu demokratskog sistema" i ometao mirnu tranziciju vlasti.

"Time je izdao svoje poverenje predsednika, i očigledno povredio narod Sjedinjenih Država", navodi se u tekstu.

Rezolucija o opozivu prvi je korak demokrata ka održavanju glasanja o impičmentu ove nedelje.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je sinoć da će se nastaviti sa iznošenjem rezolucije o opozivu na glasanje ove nedelje, ukoliko se potpredsednik Majk Pens ne pozove na 25. amandman Ustava.

Demokrate pozivaju Pensa da odgovori u roku od 24 caša, rekla je Pelosi. Ako se to ne dogodi, demokrate će svoju rezoluciju o opozivu staviti na glasanje.

Vreme glasanja za opoziv još nije određeno, mada se očekuje da će se to dogoditi u sredu.

Rezoluciju o opozivu uveli su demokratski predstavnici, Dejvid Sisilin sa Roud Ajlenda, Raskin i Ted Liju iz Kalifornije.

Sisilin je sinoć na Tviteru objavio da rezolucija sada ima više od 200 ko-sponzora, gotovo čitav odbornički odbor Demokratske stranke. Rezolucija bi verovatno trebalo da bude predstavljena Odboru za zakonodavstvo Predstavničkog doma pre nego što bude izneta na glasanje, navodi CNN.

#Donald Tramp

#borba

#demokrate