AKTUELNO

Stručnjaci za zarazne bolesti izražili su zabrinutost zbog predstojećeg putovanja pape Franje u Irak, s obzirom na nagli porast slučajeva korona virusa u toj zemlji, krhki zdravstveni sistem i neizbežnu verovatnoću da će se Iračani okupiti da ga vide.

AP piše da niko ne želi da kaže papi da otkaže putovanje, kao i da iračka vlada ima veliki interes da pokaže svoju relativnu stabilnost dobrodošlicom prvom papi koji će posetiti Avramovo rodno mesto.Očekuje se da će putovanje od 5. do 8. marta pružiti preko potreban duhovni podsticaj ugroženim iračkim hrišćanima, navodi američka agencija.

Ali sa čisto epidemiološkog stanovišta, papino putovanje u Irak usred globalne pandemije nije uputno, kažu zdravstveni stručnjaci.

- Jednostavno mislim da to nije dobra ideja -, rekao je doktor Navid Madani sa Instituta za rak Dana-Farber na Medicinskom fakultetu Harvarda.

Zabrinutost stručnjaka pojačana je vešću objavljenom u subotu da je vatikanski ambasador u Iraku pozitivan na KOVID-19 i da se nalazi u samoizolaciji.Ambasada je saopštila da su simptomi nadbiskupa Mitje Leskovara bili blagi i da je nastavio da se priprema za Franjinu posetu.

Pored njegovog slučaja, stručnjaci ističu da su ratovi, ekonomske krize i egzodus iračkih profesionalaca opustošili bolnički sistem zemlje, dok studije pokazuju da je većina novih slučajeva kovida-19 u Iraku izazvana visoko zaraznom varijantom koja je prvi put identifikovana u Velikoj Britaniji.

#Papa Franja